NavMenu

Robot parkira umjesto vozača: Prva automatska garaža u BiH planirana u Mostaru

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.06.2010. 14:48
Komentari
Podeli

Većina evropskih gradova suočavaju se sa problemom parkiranja u užoj gradskoj jezgri. Ovaj dio grada, najinteresantniji za posjetioce i turiste, često sa svojim uskim ulicama nije u mogućnosti da u tako skučenom prostoru odgovori izazovu modernog vremena te obezbijedi sigurno kretanje pješaka i parkiranja automobila.

Mostarska firma Contec na tragu je rješenja koje će, ukoliko bude implementirano, značiti velik građevinski i tehnološki iskorak u našoj zemlji. U projektnom odjeljenju ove firme, u okviru programa razvoja sistema za garažiranje automobila u uslovima skučenog prostora, razvijeno je novo, savremeno, automatizovano – kompjuterski vođeno rješenje, koje može da zadovolji sve uslove arhitektonsko-urbanističkih zahtjeva o nenarušavanju izgleda gradske jezgre.

Rješenje na bazi rotacionog–toranjskog oblika konstrukcije, sa ugrađenim liftom, koji obezbjedjuje brzo i efikasno parkiranje vozila bez kretanja vozila unutar zatvorenog prostora.

Prva garaža ove vrste bi se treba graditi u Mostaru, na prostoru iza nekadašnje Robne kuće Razvitak. Prije dvije godine, investitori su prezentirali ovaj projekat gradskim vlastima, no zbog administrativnih prepreka i sporog izdavanja dozvola za građenje, projekat još nije zaživio u praksi.

"Princip rada automatskog sistema za parkiranje Car PARK funkcionira tako da vozač ne ulazi u garažu već svoj automobil predaje ispred garaže. Potom robot preuzima vozilo i parkira ga na slobodno mjesto", pojašnjava Nehad Kardović, direktor preduzeća Velbos, u čijem se okviru nalazi i firma Contec.

Garaža bi se trebala graditi na visini od 12 metara, sa prečnikom od 18 metara te se na tako malom prostoru može smjestiti 50 automobila.

"Moji saradnici i ja smo ovaj projekat prezentirali i u Zagrebu, Gracu i Istanbulu gdje smo naišli na ogromni interes. No, svi oni žele da vide prvi primjerak. Zbog toga smo odlučili da prva takva garaža bude izgrađena baš u Mostaru", ističe Kardović.

Ovaj sistem odlikuje bezbijedno parkiranje, bez mogućnosti oštećenja vozila, od strane drugih vozila ili pješaka. Proces parkiranja je u potpunosti automatiziran i kompjuterski vođen.

Savremeno rješenje, uz mogućnost prilagođavanja izgledu i fasadama okruženja, uz poštovanje arhitektonskih rješenja koja su prisutna u uskim gradskim jezgrima, ovakvo rješenje predstavlja novo moderno rješenje, koje se može uklopiti u svako urbano područje.

Osnovni projektni zadaci koji su neophodni za projektovanje i izradu kompletnog objekta su:

Velika fleksibilnost konstrukcije sagledava se u tome da može na različite načine omogućiti izgradnju objekta i to:

  • Izrada nadzemne garaže u koju se ulaz/izlaz nalaze na nultoj tački, tj. ulaz/izlaz se nalazi na nultoj etaži na nivou ulice; Konstrukcija parking prostora CAR PARK je prečnika cca 18m sa više etaža (pet, šest, pa i više po zahtjevu); Kapacitet jedne etaže je 10 automobila.
  • Izrada garaže koja će imati nekoliko etaža pod zemljom, a nekoliko nad zemljom, tj. ulaz/izlaz se nalazi na nivou ulice a to može biti na drugoj, trećoj, četvrtoj ili inoj etaži;
  • Također, garaža može da se projektuje tako da ulaz/izlaz budu na nivou ulice koja se poklapa sa najvišom etažom, tj. sve ostale etaže se nalaze ispod zemlje.
  • Vanjska fasada prilagođena je urbanističkim zahtjevima prostora na kojem se može graditi od kamena, stakla. U zavisnosti od ambijenta tj. mjesta gdje se gradi.
  • Prilaz garaži omogućen u nivou koji zahtjeva konfiguracija zemljišta tj. fleksibilnost u konstruktivnom rješenju ulaza (cijela konstrukcija pod zemljom, cijela konstrukcija nad zemljom, pola konstrukcije pod zemljom, a pola iznad..).
  • Prilaz uređen i označen sa saobraćajnim znakom, ulaznom parking kućom, signalizacijom sa brojem slobodnih mjesta.
  • Kompjuterizovan sistem rada – procesorsko vođenje cijelog sistema .
  • Potpuno bezbijedan sistem koji isključuje mogućnost čovjekovog uticaja na sistem uz punu automatizaciju.

Sigurnost konstrukcije i sistema

Kompletna konstrukcija je izrađena u obliku zavarene konstrukcije od konstruktivnog čelika u modularnom sistemu. Povezivanje modula je obavljeno pomoću specijalnih visoko-vrijednih zavrtnjeva, te osigurano od odvrtanja.

Lift je urađen prema svim propisima koja važe za ovakva prevozna sredstva. Pogon lifta može biti urađen u dvije opcije – mehanički ili hidraulički pogon.

Automatika je korištena od renomiranih proizvođača a koja posjeduju specijalne ateste za nesmetan rad sistema. Upravljački mehanizam je na bazi procesora koji omogućava nesmetan rad sistema u toku vremena, te ispitan na dugovječnost i preciznost.

Nermina Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.