Izvor: eKapija | Petak, 11.06.2010.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Bihać pred realizacijom milionskog projekta

Općina Bihać nalazi se pred početkom realizacije milionskog projekta koji se odnosi na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U saradnji sa Federalnim ministartvom okoliša i turizma 10. juna u Bihaću je održana javna rasprava povodom ocjene Studije utjecaja na okoliš postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako kažu, u Općini Bihać stanovnici su iskazali pozitivan stav prema projektu i shvatili da je ovo historijska šansa za Bihać.

Realizacijom ovoga projekta domaćinstva i industrija će se priključiti na kanalizacionu mrežu čime se eliminirati nekontrolirani ispust otpadnih voda u okoliš. Posebne prednosti uvođenjem ovakvih mjera će se postići u okolišu rijeke Une, kao i u naseljenom području putem eliminacije okolišno štetnih jama.

Smanjit će se i broj rasutih izvora zagađenja, te će se ostvariti pozitivni utjecaji na zdravlje, a kvaliteta vode riječnog toka nizvodno od Bihaća će se podići iz klase II u klasu I.

Također, povećat će se rekreacijska i okolišna vrijednost područja, ostvarit će se pozitivni utjecaji na zaštitu prirode i bioraznolikosti. Smanjit će se opterećenje rijeke nutrijentima za nekoliko stotina tona nitrogena i fosfora godišnje (u fazi I oko 240 t nitrogena i preko 30 t fosfora, a u fazi II preko 360 t nitrogena i blizu 50 t fosfora) što će pozitivno utjecati i na širu okolinu posebno na osjetljivi Dunavski sliv. Smanjit će se unos čvrstog otpada u rijeku i unaprijediti kvaliteta tla iskorištavanjem mulja.

Izgradnja uređaja doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta, a čiji bi broj prema Idejnom projektu trebao da bude 22.

Realizacija projekta planirana je fazno, u zavisnosti o kapacitetu postrojenja. Prva faza u okviru koje će biti izgrađene dvije linije prečišćavanja, i trebala biti završena u 2010. godine, dok će se ostale faze završavati do 2015., 2025. i 2030. godine. Ukupna vrijednost investicije prema ranije utvrđenom projektu trebala bi iznositi oko 60 miliona eura, od čega je predviđeno da se u prvoj fazi utroši oko 20 miliona eura koji su osigurani grantom KfW Banke i sredstvima Općine Bihać.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.