NavMenu

Elektroprivreda RS ulaže milionska sredstva u izgradnju hidroelektrana

Izvor: eKapija Utorak, 18.05.2010. 10:55
Komentari
Podeli

Elektroprivrede Republike Srpske u narednom periodu planira uložiti milionska sredstva u izgradnju hidroelektrana u gornjem toku rijeke Drine, gdje je predviđa izgradnja četiri hidroelektrane (HE Buk Bijela-niska, HE Foča, HE Paunci i HE Sutjeska). Među prioritete izgradnje svako ulazi i HE Dabar koja pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu Gornji horizonti rijeke Trebišnjice, kazao je za portal eKapija.ba Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj MP MH ERS, a.d. Trebinje.

"S obzirom da je za izgradnju HE Buk Bijela eksproprisano zemljište, pripremni radovi na uređenju gradilišta djelimično izvedeni i urađena obimna investiciono tehnička dokumentacija, Elektroprivreda Republike Srpske izgradnju HE Buk Bijela-niska vidi kao svoj prioritet", kaže Vladičić.

On pojašnjava, kako je od momenta donošenja investicione odluke za izgradnju hidroenergetskog sistema Gornja Drina (četiri hidroelektrane), potrebno oko osam godina, kao i za izgradnju sistema Gornji Horizonti (HE Dabar, HE Nevesinje i HE Bileća), s tim da hidroenergetski sistem Gornja Drina i hidroenergetski sistem Gornji Horizonti mogu da se grade i istovremeno zavisno od odluke i interesa investitora.

"Elektroprivreda RS je opredjeljenja da izgradnju novih kapaciteta realizuje sa izabranim strateškim partnerom u odnosu koji je moguć, a istovremeno i prihvatljiv za Elektroprivredu Republike Srpske. Jedan dio sredstava za izgradnju novih hidroenergetskih objekata Elektroprivreda Republike Srpske namjerava izdvojiti iz vlastitih sredstava (slobodna amortizacija, dobit). Za nedostajuća sredstva Elektroprivreda RS će aplicirati kod međunarodnih kreditnih organizacija, banaka i fondova", navodi Vladičić.

Kada je riječ o izgradnji HE Dabar on kaže, da se radi o energetski i vodoprivredno najznačajnijem projekatu Elektroprivrede Republike Srpske.

"Na stručnom skupu `Održivi razvoj hidropotencijala na područji Gornjih horizonata rijeke Trebišnjice`, održanom prošle sedmice, definisani su zaključci koji govore o daljem razvoju sistema Gornji Horizonti. Između ostalih, zaključak broj pet kaže: `HE Dabar treba da se gradi i u slučaju da nema energetske valorizacije na nizvodnom dijelu hidrosistema na Trebišnjici. Upravljanje uzvodnim elektranama će se podešavati tako da se štete na nizvodnom području rijeke Trebišnjice svedu na najmanju moguću mjeru`", pojašnjava Vladičić.

Elektroprivreda RS namjerava učestvati i u izgradnji HE Dubrovnik II (ili alternativnog rješenja), hidroenergetskog sistema na Srednjoj Drini i Vrbasu.

"S obzirom na značajne bilansne rezerve uglja u Gacku i Ugljeviku, ERS podržava izrgradnju novih termoenergetskih objekata (300 MW TE Gacko II i 400 MW TE Ugljevik II), s tim da će se izgradnja novih blokova realizovati u saradnji sa strateškim partnerom, a da vlasništvo postojećih blokova TE Gacko I i TE Ugljevik I ostane u postojećim okvirima", kaže on, te pojašnjava kako Elektroprivreda Republike Srpske obavlja aktivnosti i na polju istraživanja alternativnih izvora energije, prije svega na istraživanju potencijala vjetra i planira da sa strateškim partnerom učestvuje u izgradnji jednog vjetro parka instalisane snage oko 50 MW.

E. Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.