NavMenu

Izgradnja stanova u RS u novembru pala skoro za polovinu - Loša epidemiološka situacija blokirala radove

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.01.2021. 08:56
Komentari
Podeli

(Foto: mosher/shutterstock.com)
Broj predviđenih stanova za gradnju u Republici Srpskoj u novembru prošle godine manji je za 45,1% nego godinu dana ranije u istom mjesecu, pokazuju statistički podaci, a u građevinskom sektoru tvrde da je na to najviše uticala pandemija, odnosno njene posljedice.

- Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u novembru 2020. godine u odnosu na novembar 2019. godine veći je 7,2% dok je u odnosu na prosječan broj izdatih građevinskih dozvola u 2019. godini manji za 7,6% - navedeno je u saopštenju iz Republičkog zavoda za statistike.

U novembru prošle godine, kako se dodaje, izdato je tek 89 građevinskih dozvola za objekte visokogradnje, od čega se 75 odnosi na novogradnju.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, kazao je da ovakvi statistički podaci govore da je u prethodnom periodu zbog pogoršane epidemiološke situacije došlo do blokade radova.

- Samim tim došlo je do otežanog rada privrednih društava, kao i institucija, a i do pada tražnje stanova, što je za dalju posljedicu imalo obustavljanje planiranih investicija u oblasti stanogradnje, što je i razumljivo jer smo se svi bavili nekim drugim životnim pitanjima - kazao je Petrović.

Dodao je da je nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo od prije pojave pandemije, došlo do deblokade investicija.

- Sada se radi i dio investicija koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca, kao i investicije koje su trebale da se realizuju u ovom periodu - pojasnio je Petrović.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kazala je za Nezavisne da je pandemija prouzrokovana virusom korona u cijelom svijetu uticala na sektor građevinarstva pa se to odrazilo i u Republici Srpskoj.

- Na početku prošle godine, kada je zavladala pandemija, imali smo zatvorene granice i naš građevinski sektor nije mogao dovesti potreban materijal iz drugih zemalja - kazala je Vrabičić.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske i direktor preduzeća Monting montaža Bijeljina, rekao je za Nezavisne da je u posljednje vrijeme katastrofalno stanje kada je riječ o građevinarstvu.

- Cijela ova situacija opteretila je sve privredne grane pa stoga i ne čudi činjenica da je sve to uticalo i na samu izgradnju stanova, ali i broj izdatih građevinskih dozvola - kazao je Albijanić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.