NavMenu

Hidro Kop pobjednik tendera - Počinje izgradnja mini hidroelektrane na rijeci Paklenici

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.05.2010. 15:32
Komentari
Podeli

Firma Hidro – Kop d.o.o. Banja Luka pobjednik je tendera za izvođenje radova na izgradnji male hidroelektrane Paklenica na rijeci Paklenici - ZP Elektro Doboj a.d., čija je najuspješnija ponuda iznosila 2.097.934,31 KM, potvrdio je za portal eKapija.ba Saša Đekić, glavni inženjer za razvoj za elektoanalize Elektro Doboj a.d.

Izvođač radova Hidro Kop već je izašao na teren, te mu je kako kažu u Elektro Doboj a.d. predata i projektna dokumentacija. Rok završetka radova na ovoj mini hidroelektrani je osam mjeseci, a puštanje hidroelektrane u funkciju može se očekivati krajem godine.

"Radi se o manjoj hidroelektrani sa dva pilotska zahvata, koja će imati Belton turbinu sa četiri mlaznice, snage 232,8 kW, sa godišnjom proizvodnjom oko jednog miliona kWh", kazao je Đekić.

On kaže, da je izgradnja ove hidroelektrane dobar uvod za početak radova na dvije hidroelektrane na rijeci Bosni, od koje je izgradnja cijevne hidroelektrane prema naselju Majevica vrlo izvjesna.

"Njena snaga iznosit će 13,9 MW, 69 GWh godišnje. Vrijednost radova je oko 50 miliona eura u zavisnosti od cijena na tržištu. Elektro Doboj a.d. je dobio urbanističku saglasnost, ekološku dozvolu, a kod Regulatorne agencije za energiju RS pokrenuta je i procedura za dobivanje dozvole za izgradnju", pojasnio je Đekić.

On kaže, kako su već sa KfW bankom u dogovorima oko obezbjeđivanja kreditne linije za izgradnja ove hidroelektrane.

"Vlada Njemačke je potpisala sporazum sa Vijećem ministara BiH i Vladom RS o garanciji za ovo kreditno zaduženje, nakon čega je Elektro Doboj a.d. potpisao memorandum. Još nije došlo do potpisivanja ugovora, ali smo dobili obavještenje da smo na jako dobrom putu za to", kaže Đekić, naglašavajući kako je prema protokolu potpisanom od strane predsjednika KfW banke, predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnika Vijeća ministar BiH, Vlade RS, Ministarstva privrede, energetike i razvoja utvrđena dinamika za izgradnju ove hidroelektrane.

On kaže, da prema ovoj dinamici u 2010. godini Elekro Doboj a.d. treba potpisati ugovor sa KSW bankom, riješiti imovinsko-pravne odnose, te 2011. izabrati konsultanta, izraditi tendersku dokumentaciju i izbor izvođača radova. Početak izgradnje planiran je 2012. godine, dok je 2015. godine planirano puštanje u pogon cijevne hidroelektrane.

"Ovo je konačna dinamika radova koja se neće mijenjati", naglasio je Đekić.

E. Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.