Izvor: biznisinfo.ba | Petak, 06.11.2020.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Saudijski investitori najavljuju mega-projekat u BiH - U planu gradnja velikog naselja sa više stotina objekata u Varešu

(Foto: Općina Vareš)
Dar Al Arkan, firma za nekretnine sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, najavila je planove za pokretanje svog prvog evropskog rezidencijalnog projekta – luksuznog naselja u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju koje prenosi arapski mediji, kažu da će se projekt, smješten u prirodi 30 minuta od glavnog grada, Sarajeva, početi realizirati početkom 2021. godine.

Dodaju da su osigurali odobrenje za gradnju, te da će to biti, kako tvrde "najveći pojedinačni projekt nekretnina u Bosni i Hercegovini".

Yusuf bin Abdullah Al-Shalash, predsjedavajući kompanije Dar Al Arkan Real Estate Development, rekao je Dar Al Arkan dao investitorima zlatnu priliku u ruke.

- Bosna i Hercegovina je destinacija s autentičnom istorijom, tradicijom i predivnim prirodnim okruženjem. Zemlja postaje sve popularnija, pa je ovo savršeno ulaganje za one koji žele biti dio luksuznog turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji - dodao je.

U izjavi se objašnjava da će projekt sadržavati savremene vile s dizajnom nadahnutim lokalnom arhitekturom, koji će sadržavati "elegantne interijere koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom".

Žele privući investitore

Sadržaji koji dolaze s razvojem uključuju prostor za provod i zabavu, hotel i spa, teretanu, prodavnice hrane i pića i dječje igralište, ističe se.

Dodaju da će ovo biti "prekrasno utočište za one koji se žele opustiti u privatnoj, zatvorenoj zajednici, okruženi luksuznim objektima i uslugama".

(Foto: Općina Vareš)
– Vjerujemo da će razvoj privući i bosanske i međunarodne investitore – kaže Yusuf bin Abdullah Al-Shalash.

Dar Al Arkan osnovalo je 1994. šest istaknutih poslovnih porodica, a riječ je saudijskom dioničkom društvu sa sjedištem u Rijadu. Firma je, kako se navodi, aktivna u izgradnji nekretnina u Saudijskoj Arabiji, s projektima u cijeloj zemlji i u UAE-u. Ima međunarodne urede u Dubaiju, Londonu i BiH.

Projekat u Bosni i Hercegovini njihov je prvi takav iskorak na evropsko tlo.

Podsjetimo, mediji iz BiH su ranije pisali da je ova kompanije registrovala dvije firme u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobijanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasni.

Kako je pisano, riječ je o kompanijama Prima Real Estate i Luxury Real Estate iz Sarajeva koje planiraju graditi veliko naselje sa više stotina objekata u Varešu, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo.

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

Općinsko vijeće Vareš je 30. jula 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana Toljenak 1 i Nacrta Odluke o provođenju Regulacionog plana Toljenak 1.

Obuhvat prostora Nacrta Regulacionog plana Toljenak 1 iznosi 54 hektara u vlasništvu sarajevskih firmi Prima Real Estate i Luxury Real Estate. Vlasnik kompanija Prima Real Estate i Luxury Real Estate je upravo kompanija Dar Al Arkan Property Development L.L.C. iz Dubaija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.