Izvor: Nezavisne novine | Petak, 09.10.2020.| 08:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Sanski Most ulaže 500.000 KM u uređenje poslovne zone Šejkovača

Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)
Lokalna vlast u Sanskom Mostu osigurala je 500.000 maraka za nastavak unapređenja poslovne zone Šejkovača, koja je udaljena nekoliko kilometara od središta grada.

Načelnik ove općine Faris Hasanbegović istakao je kako su sredstva zajednički osigurali Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva i Općina Sanski Most po principu pola - pola, a već je potpisan i ugovor s izvođačima radova.

Hasanbegović je istakao kako se radi o jednom od najvažnijih projekata u privredi kada se radi o općini Sanski Most.

- Ova sredstva biće uložena u izgradnju nedostajućih cestovnih komunikacija, kanalizacionog sistema i rasvjete. Realizacijom ovih projekata poboljšaćemo uslove rada postojećih poslovnih subjekata i stvoriti uslove za nove investicije - istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, ovo ulaganje je posebno značajno u sadašnjim uslovima, kada se lokalna privreda oporavlja od posljedica pandemije virusa korona.

- Jedan od prioriteta lokalne vlasti, kada je riječ o proteklom periodu, bilo je unapređenje infrastrukture u ovoj poslovnoj zoni i do sada je u te svrhe u protekle četiri godine uloženo 750.000 KM. Poslovne zone su veoma važne i one su postale nosioci ekonomskog razvitka naše lokalne zajednice - kazao je Hasanbegović.

Inače, pomenuta poslovna zona formirana je u poslijeratnom periodu na zapuštenom području gdje se nalazio veliki broj divljih deponija. Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima, a u međuvremenu unapređivana je infrastruktura.

Danas na ovom području djeluje više od 30 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju stotine radnika.

Hasanbegović je istakao kako silne planove lokalna vlast ima i kada se radi o poslovnoj zoni koja se formira na lokalitetu gdje se nekad nalazila Drvna industrija Sana. Ovo preduzeće je otišlo u stečaj, a na toj lokaciji objekti i zemljište prodati su nekolicini investitora.

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, Sanski Most ima najveći izvoz robe te prema ekonomskim pokazateljima za prošlu godinu ima dvostruko veći izvoz od uvoza.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.