NavMenu

Stambeno-poslovna zona Duhanska u Čapljini predviđa gradnju novih objekata i sanaciju postojećih - O ulasku investitora još se ne govori

Izvor: eKapija Subota, 10.10.2020. 17:53
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Čapljina)
Regulacijski plan stambeno-poslovne zone Duhanska u Čapljini iz 2010. obuhvata površinu od 3,15 ha i on predviđa rekonstrukciju tri postojeća objekta, od kojih bi jedan bio stambeno-poslovni, drugi objekt za javne sadržaje (muzej, galerija, kulturni centar i slično), a treći je predviđen za starački dom. Zadržavaju se dva postojeća objekta, bez intervencija, a gradila bi se dva stambeno-poslovna objekta sa podzemnom garažom, kažu za eKapiju iz Službe prostornog uređenja i graditeljstva Grada Čapljina.

Zona je ponuđenim regulacijskim rješenjem utvrđena kao prostor visokog urbanog standarda stambene namjene (višestambene građevine) sa mogućim kompatibilnim sadržajima u poslovne svrhe. Vlasnik objekata na ovom lokalitetu je firma Duhan iz ovog grada.

- Planirani zahvati u prostoru u sklopu zone kojim je ona transformirana u prostor gradskog ranga respektirali su u najvećoj mogućoj mjeri činjenicu da ova zona ima svoje specifično značenje na razini kolektivne svijesti Čapljinaca kao prostor važan za identitet grada. Stoga je pristup zahvatima na postojećoj izgrađenoj strukturi učinjen krajnje selektivno uz iskazan poseban senzibilitet prema građevinama, hortikulturnim cjelinama i prostornim sklopovima u Zoni izvedenim za ranijih povijesnih razdoblja, bez obzira na činjenicu da ovi objekti nisu registrirani kao kulturno dobro. Koncept prostornog uređenja zone se u optimalnoj mjeri prilagodio postojeće prometne i komunalne infrastrukture - pojašnjavaju iz Službe prostornog uređenja.

U prostornom obuhvatu izgradila bi se nova cestovna i sva druga infrastruktura. Izgradnjom nove ceste od parkirališta na Trgu kralja Tomislava do pravoslavne crkve, grad bi se povezao od istoka prema zapadu. Planirana je izgradnja i 370 parking mjesta.


- Kompleks Tvornice duhana je potrebno restrukturirati uz uvažavanje postojećeg urbaniteta i identiteta, te ga sadržajno i oblikovno tretirati kao konzistentnu cjelinu. Također je potrebno postići homogenost i funkcionalnu povezanost novih zona izgradnje i ukupnog urbanog područja grada - zaključuju iz Službe prostornog uređenja.

Nedavno je portal Indikator objavio kako postoji investitor koji je zainteresovan da gradi objekte na ovom lokalitetu, ali to za sada nisu mogli da potvrde u Službi za graditeljstvo. Rekli su nam da je gradonačelnik obavljao određene razgovore, ali još je neizvjestan početak radova.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.