NavMenu

Kriza srušila cijene nekretnina u svjetskim metropolama

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.03.2010. 09:56
Komentari
Podeli

Luksuzni stanovi postali su dostupniji prošle godine, pošto je finansijska kriza snizila cijene stambenog prostora od Monaka do Barbadosa, ocijenila je britanska kompanija specijalizovana za promet nekretninama "Knight Frank".

Istraživanje ove kompanije pokazalo je da su cijene nekretnina prve klase na 56 lokacija širom svijeta tokom 2009. godine opale prosječno za 5,5 odsto, s tim što su stanovi u Monaku drugu godinu uzastopno bili najskuplji, ispred londonskih i pariških. Krajem 2009. prosječna cijena luksuznog stambenog prostora u Monaku, državi koja privlači bogate svojim niskim porezima, iznosila je 36.000 do 44.000 eura po metru kvadratnom.

Luksuzni stanovi i kuće su u 2009. najviše prodavani u Londonu, pod dejstvom slabljenja funte i godinu dana dugog opadanja cijena, što je podstaklo investitore da se nadmeću za smanjeni broj luksuznih kvadrata u ponudi. Prosječna cijena kvadrata prvoklasnih stambenih objekata u britanskoj prijestonici prošle godine je iznosila 26.900 do 32.900 eura.

Bogati pojedinci su se, zbog krize, u 2009. godini teže odlučivali za kupovinu nekretnina. Osim toga, smanjen je broj onih koji su spremni da u nekretnine ulože najmanje milion dolara. Zbog toga su najviše "stradale" cijene stambenih kvadrata na selu, na morskoj obali i u skijaškim centrima, odnosno objekata koji često imaju karakter drugog doma. Luksuzne nekretnine na ovakvim mjestima pojeftinile su prošle godine u prosjeku za 12 odsto. Najviše su opale cijene prvoklasnih nekretnina u Dubaiju, u regionu Algarve na jugu Portugala, na Palma de Majorci i u Dablinu - u prosjeku za 22 odsto.

Budući da je život u velikim gradovima za mnoge neka vrsta nužnosti, cijene luksuznih apartmana i kuća u njima su, i pored ekonomske krize, u prosjeku neznatno povećane - za 0,4 odsto. Najveći rast cijena takvih nekretnina registrovan je u Kini, Hong Kongu, Singapuru i Džakarti. Prema riječima Liama Bejlija, šefa za rezidencijalna istraživanja u kompaniji "Knight Frank", zahvaljujući brzom kineskom oporavku od krize, cijene prvoklasnih nekretnina u Šangaju, Pekingu i Hong Kongu su u 2009. godini imale fenomenalan rast.

Cijene najkvalitetnijeg stambenog prostora u Šangaju povećane su tokom prošle godine 52 odsto - na 4.000 do 5.300 eura po kvadratnom metru. U Pekingu su cijene najboljih stanova povećane za 47 odsto, a u Hong Kongu za 41 odsto - na 15.000 do 18.800 eura, što ovaj grad dovodi na četvrto mjesto po cijeni luksuznog stambenog prostora među svjetskim megalopolisima.

Samo u februaru ove godine cijene stambenog prostora u Kini su povećane za prosječno 10,7 odsto, što je najveći mjesečni rast u posljednje gotovo dvije godine. Kina preduzima mjere da zauzda ubrzani rast cijena nekretnina kako ne bi došlo do stvaranja mjehura. Vlasti su, između ostalog, posegnule za ponovnim uvođenjem poreza na prodaju stanova i kuća u roku od pet godina od prethodne kupoprodaje i povećanjem obaveznog depozita s ciljem da se smanji stambeno kreditiranje.

U SAD i Kanadi cijene kvadrata luksuznih stanova opale su prošle godine u prosjeku za 7,7 odsto, a najveće pojeftinjenje je registrovano u San Francisku. U karipskim državama cijena luksuznih stanova i kuća smanjena je prošle godine za prosječno 13 odsto.

Zarada u rezidencijalnim nekretninama

Polovina anketiranih u istraživanju američke Citi Private Bank izrazila je uvjerenje da će ove godine ostvariti veću zaradu od investiranja u rezidencijalne nekretnine nego u bilo koju drugu oblast.

Takve nekretnine inače čine oko 30 odsto vlasništva klijenata pomenute banke i u njihovim portfeljima su zastupljenije od akcija i bilo kojih drugih oblika ulaganja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.