Izvor: Capital | Nedjelja, 13.09.2020.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hotel Monument na Kozari ide na doboš zbog duga od 21 mil KM

(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Nekada jedan od najvećih distributera pića Župa komerc iz Laktaša ostao je dužan 21 mil KM, zbog čega su povjerioci pokrenuli prodaju poznatog hotela Monument na Kozari, ali ni to im neće pomoći da naplate sva potraživanja.

Stečajni upravnik Dejan Pjević rekao je za Capital da je najveći povjerilac preduzeće Heta, a da je najvrednija imovina upravo hotel, inače jedini na planini.

- Hotel će kroz stečajni postupak biti ponuđen na prodaju. Preduzeće ima još nešto malo pokretne i nepokretne imovine dok su njegova potraživanja veoma mala i uglavnom su zastarjela - kazao je Pjević.

Capital podsjeća, Heta je od Hipo Alpe Adria Bank otkupila potraživanja koja je banka imala prema Župi, nakon čega je podnijela sudu zahtjev za stečaj.

Jedna od kompanija kojima Župa komerc duguje ozbiljan novac je i poznata firma Zlatiborac iz Srbije. Ovo preduzeće već pet godina pokušava da naplati svojih 650.000 KM, a zbog neefikasnosti pravosuđa u Srpskoj, bili su prinuđeni da se žale Ustavnom sudu BiH koji je presudio u njihovu korist.

Međutim, u međuvremenu je otvoren stečajni postupak pa je neizvjesno da li će i u kojoj mjeri Zlatiborac uspjeti da naplati svoje potraživanje.

Dragiša Savić, vlasnik Župe hotel je kupio 2004. godine, od akcionarskog društva Ugostiteljstvo i turizam iz Prijedora za pola miliona maraka. To je bila četiri puta niža cijena od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije je u renoviranje uložio 4 mil KM.

Savić je 2012. godine tvrdio kako mu je kompanija arapskih šeika Atraba holding početkom decembra 2011. godine ponudila 5,16 mil EUR za hotel, ali do prodaje nikada nije došlo.

Hotel, koji je do rata nosio ime Kozara, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

Firma Župa komerc iz Laktaša bila je uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu slatkih proizvoda nekoliko najvećih konditorskih proizvođača iz Srbije kao što su Jaffa Crvenka, Pionir Subotica, Hissar Prokuplje, Medoprodukt Tavankut, Dragulj Subotica, Žitoprerada, Simka Vranje.

Firma je osnovana 1993. godine a u početku je radilo sedam radnika i sa magacinskim prostorom od 250 m2. Kasnije su se proširili i imali magacinski prostor koji se prostirao na 1.700 kvadrata, sa 1.512 paletnih mjesta, tri poslovnice, vozni park od 44 vozila. U jednom momentu preduzeće je zapošljavalo blizu 80 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.