NavMenu

Izgradnja Kampusa Ilidža na površini od 22.000 m2 - Do sada uloženo oko 20.000.000 KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.03.2010. 15:38
Komentari
Podeli

Na području sarajevskog naselja Ilidža, već nekoliko godina, u toku je izgradnja Univerzitetskog Kampusa Bosna Sema obrazovnih institucija.

Građevinski i svi drugi radovi na lokaciji kampusa Ilidža počeli su 2004. godine kada je kupljeno zemljište površine 22.000 m2. Do sada je uloženo oko 20.000.000 KM, a isto toliko planiramo investirati i u narednih pet godina.

Građevinske radove na kampusu izvode firme: Almy, Gradiz i Prizma.

Sva projektna dokumentacija, građevinska dozvola za sve objekte je kompletirana, a dva gotova objekta imaju i upotrebnu dozvolu.

"Realizacija kompletnog procesa izgradnje Kampusa Ilidža odvija se u pet faza. Trenutno se nalazimo u trećoj fazi. U prvoj fazi 2005. godine počelo se sa izgradnjom 11.000 m2 i objekat je završen naredne godine. Sljedeće 2006. godine započeta je izgradnja dodatnih 4.500 m2 i taj objekat je završen 2008. godine. Treća faza je izgradnja trećeg objekta površine 8.100 m2. Započelo se prošle godine, a plan je da zgrada bude useljiva tekuće 2010. godine. U naredniih pet godina planiramo završiti 4. i 5. Fazu", kazao je Fatih Gursoy, generalni direktor Bosna Sema institucija za eKapija.ba.

Dodao je da su ugovori za završene i projekte koji su planirani sklopljeni i da se radi na njihovoj realizaciji.

Iz Bosna Sema obrazovnih institucija naglašavaju da u budućnosti nastavljaju sa ekspanzijom. Osim Sarajeva aktivno se radi i u Zenici. U rad je pušten školski objekat veličine 5.500 m2. U Tuzli se isto tako radi na izgradnji objekta površine 4.000 m2. Završetak ovog projekta planiran je za septembar mjesec ove godine.

Bosna Sema obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini djeluju od 1997. godine. Svi projekti koje realiziraju izgrađeni su i koriste se u skladu sa njihovom osnovnom djelatnošću, a to je obrazovanje.

"Počeli smo sa jednom školom i 150 učenika, a sada u našoj strukturi imamo 3 osnovne škole, 4 srednje škole i jedan univerzitet. Ukupan broj đaka I studenata koji pohađaju nastavu u navedenim ustanovama je oko 1.500. Pored obrazovnog, naše škole imaju i odgojni cilj. Trudimo se da znanje koje učenici stiču u našim školama bude kvalitetno, da se dokažemo kroz međunarodna takmičenja, ali isto tako želimo da kroz svoju karijeru naši đaci stečeno znanje primjenjuju na osnovnu ispravnih moralnih i ljudskih načela. Postići ove ciljeve nije lako I zato nam je potreban kvalitetan, stručno osposobljen i samoprekoran nastavni kadar spreman da se žrtvuje za dobro svih ljudi", poručuju iz ove institucije.

Škole ovoga tipa djeluju u oko 110 zemalja svijeta kroz 1000 obrazovnih ustanova (škole, univerziteti, centri za učenje stranih jezika I sl.). Sa tim školama usko sarađujemo i iskustvo stečeno u Bosni i Hercegovini uspješno prenose kolegama širom svijeta.

Humani rad je osnovni temelj djelovanja ove ustanove. Cilj svih njihovih investicija je sustizanje najmodernijih svjetskih trendova i njihova primjena za dobrobit cijelog čovječanstva.

"Iako djelujemo kao privatno obrazovna institucija koja naplaćuje svoje usluge sva sredstva stečena tim putem iskorištena su ili za investicije ili za tekuće troškove. Nikada nismo poslovali kao komercijalna ustanova", zaključio je Gursoy.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.