Izvor: eKapija+ | Srijeda, 19.08.2020.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kiseljak planira gradnju sportsko-rekreacione zone na 2,5 hektara - Potencijalnim investorima predočeni uslovi gradnje terena i okolnog sadržaja (FOTO)

Općina Kiseljak stavila je na javni uvid idejni projekat izgradnje i uređenja Sportsko-rekreacijske zone Kiseljak 3, koja je u obuhvatu Prostornog plana općine Kiseljak 2006-2026, Urbanističkog plana grada Kiseljaka 2008-2028 i Regulacijskog plana Kiseljak III 2013-2023

Lokacija zone sporta i rekreacije se nalazi u neposrednoj blizini samog središta Kiseljaka. Smještena je u sjevernom dijelu mjesta na lijevoj obali rijeke Lepenice u pravcu raskrižja za Busovaču, odnosno Visoko. Prostor je omeđen ulicom Obala Hrvatske mladeži, koritom rijeke Lepenice i Rotiljskim potokom. Zahvat u prostoru obuhvata površinu od 2,5 ha.

Kako se navodi u opisu projekta, predviđen je sportski teren sa vještačkom travom, dimenzija 90x45 metara.

- Duž sjeverne strane terena potrebno je planirati nenatkrivenu tribinu dubine do 5 m za najviše 200 osoba. Oblikovne elemente tribine potrebno je u fazi izrade idejnog projekta usuglasiti s investitorom. Na preostale tri strane oko terena projektirati ogradu od žičanog pletiva na betonskom parapetu. Preporuča se planirati tipsku montažnu ogradu. Visinu usuglasiti sa investitorom. Projektirati rasvjetu igrališta i tribine. Planirati sustav navodnjavanja sistemom "pop up" raspršivača ispod travnjaka - navodi se u opisu za ovaj teren.

Takođe, u planu je sportski teren sa vještačkom podlogom (za košarku, rukomet, odbojku) i streetworkout parkom, dmenzija 40x20 metara, sa navodnjavanjem i sistemom odvodnjavanja.

- Projektirati ogradu na betonskom parapetu i planirati tipsku montažnu ogradu. Visinu usuglasiti takođe sa investitorom. Streetworkout park predvidjeti u blizini Rotiljskog potoka - stoji u opisu.

Potrebno je projektovati i zgradu za prateće sadržaje, koji obuhvataju klupske i društvene prostorije, ugostiteljske sadržaje, sanitarne i pomoćne prostore, sa svim instalacijama zgrade.

- S obzirom na hidrološke značajke lokacije, preporuča se planirati objekt etažnosti najviše VP. Oblikovne elemente zgrade potrebno je u fazi izrade idejnog projekta usuglasiti s investitorom. Planirani parkirališni prostor planirati uz već postojeću ulicu Obala hrvatske mladeži, pristup sa zapadne strane, te je neophodno ostvariti kvalitetnu povezanost između navedene zone i postojećeg parkirališta. Pješačke površine projektirati bez arhitektonskih barijera. Potrebno je izraditi projekt krajobraznog uređenja zelenih površina unutar zone sportsko-rekreacijske namjene ukupne površine cca 10.000 m2 - navodi se u opisu projekta.

Idejni projekat je uradila firma Perkon energija iz Kiseljaka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.