NavMenu

Omogućena gradnja zgrade pored Unitic nebodera i hotela Holiday

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 03.08.2020. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: glen photo/shutterstock.com)
Općinsko vijeće Centar Sarajevo na 53. sjednici održanoj 16. jula 2020. godine donijelo je odluku od prodaji zemjišta koje se nalazi između Unitic-ovih nebodera i hotela Holiday, gdje je planirana izgradnja nove zgrade, piše BiznisInfo.

Ovo zemljište zapravo je dio veće parcele na kojoj će biti izgrađen objekat.

Riječ je, kako piše BiznisINfo, o građevinskom zemljištu koje se prodaje radi oblikovanja građevinske čestice u svrhu izgradnje poslovnog objekta Marija Green Tower. Investitor već posjeduje jedan dio zemljišta, odnosno susjedne parcele. Prodaja će biti obavljena metodom neposredne pogodbe.

Riječ je o zemljištu koje je sada dio parka i parkinga. Zemljište je prodato po cijeni od 1.800 KM po kvadratu, što ukupno iznosi 1.418.400 KM.

Ovlašten je Općinski načelnik da nakon stupanja na snagu ove Odluke sa Palače Investments zaključi notarski obrađen ugovor o kupoprodaji nekretnina, po prethodno pribavljenom mišljenju Općinskog Pravobranilaštva.

Ukupna površina zemljišta koje čini građevinsku parcelu iznosi 3.842 m2, od čega je zemljište u površini od 1.539 m2 vlasništvo kompanije Palače Investments Sarajevo.

Prizemlje i 7 spratova

Zemljište u površini od 1.515 m2 je državno vlasništvo, sa uknjiženim pravom korištenja radi izgradnje poslovnog objekta u korist Palače Investments, dok je zemljište u površini od 788 m2 vlasništvo Općine Centar Sarajevo.


U odluci se navodi da investitor ima pravo gradnje objekta P do P+7, odnosno prizemlje plus 7 spratova, iako se ranije u medijima pisalo da investitor ovdje ima namjeru graditi objekat od 22 sprata.

Inače, vlasnik kompanije Palače Investments je firma PET engineering iz Švicarske.

Mediji su ranije pisali da iza izgradnje nebodera i kompanije PET engineering AG stoji Tihomir Braković, vlasnik firme Tibra. On je u jednoj kratkoj izjavi medijima prije nekoliko mjeseci rekao da "nije istina ono što se piše".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.