Izvor: biznisinfo.ba | Srijeda, 29.07.2020.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Arapski investitori gradiće nekoliko naselja u okolini Sarajeva

(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
U rubnim dijelovima Sarajeva nastavlja se gradnja naselja iza kojih stoje investitori iz arapskih zemalja. Ovaj trend, prema svemu sudeći, neće usporiti u narednom periodu uprkos krizi u našoj zemlji i cijelom svijetu, piše BiznisInfo.

Samo posljednjih mjesec dana donesene su odluke koje se tiču gradnje naselja u kojima je, ukupno gledano, predviđeno stanovanje više stotina, a možda i više hiljada ljudi. Naselja se nalaze u opštinama Vogošća, Ilijaš i Hadžići.

Naselja Gradina 2

Općinsko vijeće Općine Vogošća, 9. jula ove godine donijelo je odluku o usvajanju, kao i odluku o provođenju Regulacionog plana Gradina 2.

Ovim planom predviđeno je naselje sa više od 80 objekata, uglavnom kuća. Ukupan broj stanovnika ovog naselja, kako je predviđeno, iznosit će 525.

Formirane su 84 parcele za izgradnju stambenih objekata, jedna parcela za objekat društvene infrastrukture i dvije parcele za potrebe sporta i rekreacije. Individualni stambeni objekti planirani su kao dva tipa. Tip A površine 114 m2 i Tip B površine 142 m2, oba tipa spratnosti P+1. Planirana su i 4 kolektivna stambena objekta spratnosti P+2. Objekat društvene infrastrukture je spratnosti P+2. U planu je izgradnja parka i jezera kao i saobraćajnice.

Investitor je kompanija Emar Al Bosnia iz Sarajeva. Kako Biznisingo saznaje, osnivači ove kompanije su Ali Salem Saeed Mubarak Alrashdi i Mukhtar Qasem Abbadi Mohamed, obojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Apartmansko naselje Mrakovo 1

Općinsko vijeće Ilijaš je 30. juna 2020. donijelo odluku o usvajanju, kao i odluku o provođenju regulacionog plana Apartmansko naselje Mrakovo 1.

Prema grafičkom dijelu regulacionog plana, vidi se da je predviđena gradnja 16 objekata unutar ovog naselja.

Kako saznaje BiznisInfo, investitor projekta i vlasnik parcela na kojima je predviđena gradnja naselja je firma Aldana iz Sarajeva. Vlasnici ove kompanije su Meshal Alfailakawi, Khaled Almulla i Eessa Alansari iz Kuvajta.

Apartmansko naselje Paljevo

Osim toga, Općinsko vijeće Ilijaš je istog dana donijelo odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Apartmansko naselje Paljevo Gornji Malešići.

Kako se saznaje, zemljište na kojem je predviđena gradnja naselja je u vlasništvu kompanije AAJ čiji je vlasnik Ali Rashid Saeed Aljarwan Alshamsi iz Abu Dabija.

Stambeno naselje Vilovac 1

Općinsko vijeće Hadžića, 2. jula ove godine donijelo je odluku o pristupanju izradi plana parcelacije za Stambeno naselje Vilovac 1 u Tarčinu. Investiror planira izgradnju 14 stambenih objekata. Iza projekta, kako BiznisInfo saznaje, stoji kompanija čiji su vlasnici iz Kuvajta.

Stambeno naselje Mokrine

Općinsko vijeće Hadžići je istog dana donijelo i odluku o pristupanju izradi parcelarnog plana stambeno naselje Mokrine. Ovo zemljište nalazi se uz Autocestu. Na jednom dijelu parcela unutar ovog zemljišta mogu se planirati poslovni objekti, a prema rješenju koje je u januaru ove godine izdalo Javno preduzeće Autoceste FBiH.

Na preostalim parcelama može se preispitati mogućnost planiranja stambenih objekata. Zemljište je u vlasništvu kompanije O.M.A. Real Estate iz Sarajeva, čiji su vlasnici Ahmad Alkandari, Mohammad Alassfoor i Osamah Almunawer, svi iz Kuvajta.

Nekoliko naselja Olimpik

Općinsko vijeće Hadžići je 2. jula donijelo i odluku o pristupanju izradi regulacionih planova za stambena naselja Olimpik 1, Olimpik 2 i Olimpik 4 Hadžići.

Vlasnik najvećeg dijela zemljišta na kojem je predviđena gradnja ovih naselja, prema saznanjima, je kompanija Injazat Future iz Sarajeva, čiji je vlasnik Reem Almutairi iz Kuvajta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE