NavMenu

Bijeg iz betonske u prirodnu džunglu - Sarajevski Studio Zidovi predstavio idejno rješenje kućica uklopivih u svaki pejzaž (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2020. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Studio Zidovi)
Bijeg od stvarnosti u prirodu nikad nije zvučao bolje! Ako već dugo razmišljate o odlasku iz grada i gužve koji nosi sa sobom put do mnogobrojnih, prelijepih i neistraženih krajolika koje ste usputno posjetili, vidjeli na razglednici ili fotografiji nečijeg putovanja ili možda u njemu proveli najljepše dane svog djetinjstva, onda je Mutvak prava prilika da ispunite svoju želju i ostvarite svoje snove.

Ovako iz Studija Zidovi objašnjavaju svu ljepotu koje njihove kućice mogu da ponude potencijalnim vlasnicima.

Izvorno ideja je potekla od Dalile Fejzagić, arhitekte i vlasnice pomenutog studija, a sa njenom relizacijom počela je krajem 2019. godine.

- Mutvak kućice su idejno i konceptualno rješenje projektantskog ureda Studio Zidovi iz Sarajeva. Naši saradnici na vizualizaciji kućica su El Gazija Bajramović i Vildana Stovro. Kućice su ideja mene kao arhitekte i vlasnika ureda Studija Zidovi koju sam započela razvijati krajem prošle godine. Kasnije su se priključili ostali saradnici, te kolege koje su izradili profesionalne prikaze eksterijera i interijera. Njihov dizajn i "lansiranje" nismo vezivali za COVID-19 virus, jednostavno se stvari tako poslagale - dodaje za eKapiju Fejzagić.

Kako kaže, imali su namjeru da ih prezentuju na proljeće, međutim situacija oko COVID-19 virusa je prolongirala sve to za početak juna mjeseca kada su objavljeni prvi vizuali i članak na nekoliko portala.

- Naredna faza projekta je priprema proračuna, definisanje materijala ogradnih ploha, te izrade troškovnika kako bi se iste mogle približiti kako fizičkim, tako i pravnim licima. Svakako stojimo na raspolaganju svima koji su zainteresovani da dostavimo ponudu, idejno rješenje za konkretnu lokaciju (ako je u pitanju više objekata), ali i ponudu za samu realizaciju. COVID-19 nam je na određen način pomogao jer su ljudi uvidjeli važnost i značaj prirodnog ambijenta, ali i njegov višestruki potencijal - kazuje nam Fejzagić.

Prilagodljivost svakom terenu

Brza izgradnja kućica sačinjenih od prirodnih materijala čiji dizajn potpisuje arhitektonski ured Studio Zidovi u potpunosti karakteriše i na najljepši način opisuje ljudsku povezanost sa prirodom.

- Na osnovu istraživanja koje je prethodilo izradi dizajna, nastojali smo zadovoljiti minimalne potrebe korisnika za prostorom, ali i isto tako ponuditi i značajnije prostorne kapacitete onima kojima su isti potrebni. Kućice su tipske, od minimalnih sadržaja jednoćelijskog studio prostora, pa sve do onih koje imaju dvije odvojene spavaće sobe uz zajedničke prostorije komotnog dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije. Ono u čemu se posebno ogleda ovaj interijer kućica, može se istaći kroz odgovarajuće kriterije prostorija koje odišu specifičnom ugodnošću, harmonijom, ispunjenih prirodnim osvjetljenjem, ali i potrebnom toplinom koja daje cjelokupni dojam - objašnjavaju iz Studija Zidovi.

Prilikom dizajna, koristili su minimalne forme, uključujući prirodne materijale, poput drveta, čija dominacija ordinira interijerom. Velika staklena ploha omogućava otvorene vidike prema prirodi, ali i neophodnu povezanost čovjeka sa istom. Zahvaljujući postojanosti otvorene terase, omogućen je i direktan kontakt.

- Na sve smo mislili, pa tako, za one kojima je pored navedenih karakteristika, potreban i pogled ka nebu, tu su krovni prozori, namjenski smješteni u spavaćim sobama, da bi prije nego što utonete u najljepši san, vaš pogled bio usmjeren ka zvjezdanom nebu, a jutro ispunjeno pogledom prema čistom i vedrom nebu.

Što se tiče termičke izolovanost objekta, adekvatno je rješena, putem odličnih slojeva materijala, kako na ventiliranoj fasadi, tako i na kosom krovu i podu.

Ono što, također, ističu iz Studija Zidovi je "pametni sistem" upravljanja. Putem kamera i aplikacije na mobilnom telefonu, kućice se mogu pratiti 24 sata, tu su i senzori za struju i vodu, kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija.

- Savršenost koja se očitava putem dizajna ovih kućica, ogleda se u samoj prilagodljivosti koncepta namijenjenog za sve vrste terena, obale rijeka i jezera, preko planinskih dolina i uzvišenja, pa sve do krajolika koji su bliži Mediteranu, ali i onima koji naginju kontitentu.

(Foto: Studio Zidovi)
Mutvak - emocija, ljubav i posebnost

Mutvak je naziv za ljetnu kuhinju koja je služila za okupljanje, druženje, pripremu hrane, ponajviše tokom ljeta, kada se u kući samo noćivalo.

Kako nam kaže Fejzagić, Mutvak je uspomena na najljepše djetinjstvo u Jugozapadnoj Bosni, mjestu rođenja njene majke - Glamoču.

- Mutvak je nama značio jednu posebnu emociju koja se uglavnom vezivala za ljetne i zimske raspuste kod majke, nane, u Glamoču, ali i praznike tokom kojih smo okupljeni u najvećem broju i najboljem ugođaju proslavljali tih nekoliko dana Bajrama. Mutvak je inat mojih, majke i djeda koji su se u tih svega 15ak kvadrata, tik poslije rata vratili iz sigurne Njemačke i zaputili su se na svoju ravnicu - opisala je Fejzagić značenje ovih kućica na svom Instagram profilu.

- Njihova ravnica je moja posebna ljubav, a dani provedeni tamo ravni idiličnim i bajkovitim momentima jer smo imali sve i ništa nam nije bilo potrebno. Moj Mutvak je kuća u polju, pored jezera, na planini, uz rijeku i svaki drugi mogući ambijent. Mutvak je bjeg iz betonske u prirodnu džunglu. Mutvak je hir, ljepota, posebnost, mir, povratak korjenu. Mutvak je sjećanje na bezbroj večeri uz polje glamočkog krompira iz rerne, sjela do kasno u noć, graju nas desetak rodica i rođaka, nevjerovatnu kreativnost majke i dajinice da nam upotpuni vrijeme. Mutvak su svi naši izleti, igra u bazenu koji je tada bio nešto najbolje što smo imali, poderana koljena, šetnje u Hrastu i Busiji. Mutvak je mnogo više od projekta. Mutvak je emocija, ideja i realizacija - napisala je Fejzagić.

Senka Trivić

Fotogalerija
Mutvak - Kućice za bjeg u prirodu Studija Zidovi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.