Izvor: biznisinfo.ba | Utorak, 02.06.2020.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RADOJIČIĆ: U Banjaluci stala prodaja stanova

Igor Radojičić
Igor Radojičić
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je evidentirano da je tržište stanova stalo i da u protekla tri do četiri mjeseca gotovo da nije bilo prodaje stambenih jedinica.

- Ova godina jeste specifična. Zabilježili smo u prethodna tri mjeseca zaustavljanje privrednih aktivnosti. Još ne vidimo veliki pad u smislu zahtjeva za dozvole i plaćanja naknade ili rente, ali je tržište sa stanovima stalo, tako da će se to u nekom odgođenom periodu sigurno osjetiti - rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je grad veoma zainteresovan da se ova aktivnost (izgradnja) nastavi, navodeći da je građevinarstvo veoma važan izvor prihoda za grad i generalno za cijelu ekonomsku aktivnost jer ono vuče za sobom i druge usluge.

- Od 1. januara je smanjena naknada za ulaganja, odnosno u investicije u proizvodne objekte, a sada je u pripremi još jedna odluka koja treba da olakša investitorima u ovim teškim vremenima, a to je način finansijskog obezbjeđenja investicija. Do sada je to redovno bila bankarska garancija, sada ćemo, s obzirom na to da svi imaju finansijske probleme i da nije lako i dosta je skupo dobiti bankarsku garanciju, omogućiti u skladu sa zakonom i hipotekarno obezbjeđenje - kaže Radojičić.

On je dodao da je hipotekarno obezbjeđenje malo komplikovanije, ali da investitorima može olakšati ulaganje i smanjiti im troškove same investicije.

Radojičić je naglasio da su su protekle dvije godine bile rekordne u građevinarstvu.

- Mi smo sa 2016. na 2020. u Banjaluci zabilježili rast investicija u građevinarstvu sa 139 miliona na 207 miliona, znači za oko 70 mil KM je rasla investiciona aktivnost u građevinarstvu za tri godine - naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u prihodima grada to godišnje iznosi oko 15 mil KM naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente bez ugovora sa investitorima koji su neutralni u smislu prihoda i rashoda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.