NavMenu

Pandemija će usloviti pad potražnje za stanovima u Banjaluci - Očekuje se i pad cijene kvadrata

Izvor: Capital Subota, 16.05.2020. 17:25
Komentari
Podeli
(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Kriza uzrokovana pandemijom virusa korona smanjila je potražnju za kupovinu i iznajmljivanje stanova u glavnom gradu Republike Srpske. Građani se nadaju, a ekonomisti prognoziraju da će ovo oboriti cijenu stanova. Na drugoj strani strijepe investitori i bankari kojima to ne ide u prilog, analizirao je portal CAPITAL.

Usljed novonastale situacije uzrokovane virusom korona, mnogi stanovi za iznajmljivanje ostali su prazni, a neki od građana koji žele da kupe stan nadaju se da će doći do pada cijena nekretnina te da će postati pristupačnije za njihov džep.

Cijena stanova u glavnom gradu Republike Srpske trenutno varira od investitora do investitora, ali i lokacije koju kupac izabere.

- Cijene u prosjeku se kreću od 2.000 do 3.500 KM u zavisnosti od lokacije, kvadrature i drugih faktora - rekla je Jasna Domazen iz agencije Kvadrat nekretnine i dodaje da su dalje lokacije jeftinije, te da se u naseljima poput Novog Borika i Ade stanovi mogu pronaći za 2.000 KM.

Domazen potvrđuje da je trenutno opala potražnja za stanovima u Banjaluci, te da se to moglo očekivati s obzirom da je čitavo društvo pogođeno krizom uzrokovanom virusom korona, ali da to u odnosu na prethodnu godinu ne predstavlja veliku razliku.

Manojlo Popović iz Senzor nekretnina navodi da cijena zavisi od toga da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja, kao i od lokacije i kvadrature.

- Za starogradnju u prosjeku potrebno je izdvojiti od 1.300 do 1.700 KM, dok je novogradnja skuplja, i tu su sve cijene preko 2.000 KM", istakao je Popović.

Iz dvadesetpetogodišnjeg iskustva sa nekretninama Popović procjenjuje da se cijene stanova neće puno promijeniti, niti da će doći do pada tražnje.

Banjalučani sa kojima smo razgovarali smatraju da su trenutne cijene stanova u gradu previsoke, te da je kupovina nekretnine nedostižna čak i za onog ko ima stabilan posao sa pristojnim primanjima.

Za stan od 50 kvadrata, u novogradnji potrebno je izdvojiti od 100.000 do 175.000 KM, a u starogradnji oko 80.000 KM.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac rekao je da je neminovno da će doći do smanjenja potražnje za nekretninama u Republici Srpskoj.

- Mali broj zainteresovanih kupaca u ovom trenutku raspolaže gotovinom za ulaganje u nekretnine, dok je većina kupaca koja je do sada koristila finansijsku polugu u formi kredita, sada u rizičnoj situaciji koja može indukovati dva rezultata. Prvo, zbog gubitka posla ili smanjenja plata postojeći zajmoprimci neće moći servisirati svoje kredite, te će njihovi stanovi biti ponuđeni na prodaju od strane banaka koje su te kredite odobrili, a drugi je da će potencijalni novi zajmoprimci zbog istih razloga postati kreditno neinteresantni bankama te će biti onemogućeni da kupe stanove - istakao je Radivojac.

Upozorava da će sigurno doći do pada cijena nekretnina bez obzira na trud i volju ponuđača, prije svega stanova u novogradnji, da vještački održavaju i ovako nevjerovatno visoke cijene.

- Ukoliko bi period vještačkog održavanja tržišta potrajao, uz insistiranje na psihološkom efektu vrijednosti, to bi neminovno dovelo do sloma tržišta nekretnina u Republici Srpskoj u srednjem roku - kazao je Radivojac.

(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Pad broja izdatih građevinskih dozvola

U Republici Srpskoj tokom prva tri mjeseca 2020. godine zabilježen je pad izdatih građevinskih dozvola u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom januara smanjen je broj izdatih građevinskih dozvola za 26,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

U februaru je taj pad bio nešto manji i iznosio 17,3 odsto.

Mjesec mart donio je znatan pad broja izdatih građevinskih dozvola, i to 40,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a što se može povezati sa pojavom pandemije virusa korona.

Manje izdatih stanova, a cijene ostale iste

Cijene zakupa stana u glavnom gradu Republike Srpske utvrđuju se na osnovu niza faktora. Veličina, broj soba, blizina grada, samo su neki od stvari koje se gledaju kada se iznajmljuju nekretnine.

Na internet stranici Condo nekretnine cijena iznajmljivanja stana varira, te se pretežno kreću od 300 KM pa na više.

Pregledom oglasa može se vidjeti da je za garsonjeru potrebno izvojiti oko 300-350 KM, dok je za jednosoban ili dvosoban stan cijena izdavanja oko 400 KM i više.

S obzirom da je došlo do obustave nastave u školama i fakultetima, ali i obustave drugih djelatnosti i smanjenja zaposlenja stanovništva, osjetno je da je manje izdatih stanova u Banjaluci.

Osim toga, mnogo građana nije u stanju plaćati stan usljed smanjenja plata, te smatra da bi stanodavci trebali da im izađu u susret i smanje cijene zakupa.

Jovana G. zaposlena u jednoj banjalučkoj pekari kaže nam da bi bilo poželjno da se stanodavci solidarišu sa svojim podstanarima i snize cijene, bar dok se ova situacija sa pandemijom ne smiri.

- Svima su smanjene plate, pa i nama. Trenutno stanujem sa još tri djevojke, plaćamo po 150 KM što na kraju izađe 600 KM, a to je u ovom trenutku mnogo. Smatram da se oni koji iznajmljuju stanove trebaju solidarisati i smanjiti cijene - kazala je Jovana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.