Izvor: eKapija | Utorak, 12.05.2020.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prihvaćeno zaduženje kod IBRD-a od 7,17 mil EUR za projekat registracije nekretnina u FBiH

(Foto: creator12/shutterstock.com)
Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta registracije nekretnina - dodatno finansiranje, u iznosu do 7.179.487 EUR, što je oko 36% od ukupno 20 mil EUR odobrenih Bosni i Hercegovini.

Sredstva zajma se odobravaju Federaciji BiH u iznosu od 7.179.487 EUR, s rokom otplate od 32 godine, s grejs periodom od sedam godina (uključen u rok otplate zajma) i kamatnom stopom šestomjesečni EURIBOR plus fiksna marža.

Osnovni cilj i svrha ovog projekta su unaprjeđenje kvalitete, efikasnosti i djelotvornosti usluga registracije nekretnina kroz osiguranje točnih, ažurnih, usaglašenih i dostupnih podataka o nekretninama, što u konačnici rezultira osiguranjem pravne sigurnosti u prometu nekretninama.

Također, cilj je proširivanje i harmonizacija zemljišno-knjižne i katastarske evidencije u još 100 urbanih katarstarskih općina na području Federacije BiH s krajnjim ciljem zamjene i/ili uspostave zemljišne knjige u tim katastarskim općinama po podacima nove katastarske izmjere i povećanje broja izravnih korisnika za 200.000, s obzirom na to da tekući projekt registracije nekretnina osiguravaju usuglašene podatke o nekretninama i riješena pitanja prava vlasništva u 243 urbane općine u Federaciji BiH.

U okviru Projekta registracije nekretnina je do oktobra 2019. završena harmonizacija podataka u 205 katastarskih općina, uz dostignutih 978.676 izravnih korisnika. U toku su aktivnosti u još 50 katastarskih općina. Do datuma zatvaranja tekućeg projekta registracije nekretnina 31. jula 2020. godine, očekuje se završetak harmonizacije podataka u ukupno 579 katastarskih općina s ukupno 980.000 izravnih korisnika.

Nastavkom ovih aktivnosti stvara se potpuno novi okvir za razvoj tržišta nekretnina i sveukupni ekonomski razvoj Federacije BiH sa ažurnim podacima o nekretninama, vlasništvu, ograničenjima i drugim stvarnim pravima na nekretninama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.