Izvor: eKapija | Subota, 04.04.2020.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište nekretnina u stagnaciji - Pandemija mijenja interese kupaca, moguće i probijanje rokova

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Prije nepunih pola godine cijene nekretnina u BiH, kao i u cijelom regionu, dostizale su rekordne iznose.

Kretanja na tržištu su ohrabrivala investitore da sa još većim elanom započnu građevinsku sezonu u 2020. godini. Poslovi su već u januaru dogovoreni, a najveća muka je bila naći adekvatnu radnu snagu.

Građevinarima su i vremenske prilike išle na ruku, pa su mnogi najavljivali da će aktuelni projekti biti završeni prije zadatih rokova.

Građevinski sektor u RS i tokom epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednih mjera radi, mada u smanjenom kapacitetu, istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Neke mjere imaju uticaj i na ovu granu privrede. Radnicima su obezbjeđena sredstva zaštite, stariji radnici su ostali kod kuće i oni sa hroničnim obolenjima – istakla je Golić i dodala da na tržištu ima dovoljno osnovnih građevinskih proizvoda, ali je bilo nekih problema sa uvozom materijala za završne radove.

I dok investitori grade nešto manjim kapacitetom, prodaja stanova se osjetno smanjila, kao i sveopšta potražnja.

Nekretnine u svijetu pojeftinile su za 30% zbog pandemije virusa korona, a u nekim sredinama, prema procjenama vraćaju se čak na nivo iz 2010. godine

- Ni tržište nekretnina kao ni druge privredne grane neće ostati bez posljedica zbog ove novonastale situacije. Promet nekretnina nije aktivnost koja se odvija u danu ili u kratkom periodu nego pripreme traju malo duže, od izbora, odluke, pripeme, obezbjeđivanja sredstava itd. Sada se realizuju započete aktivnosti ranije a novi kupci zbog neizvjesnosti se već odlučuju da sačekaju u kom pravcu će se razvijati situacija. Tako da se, po mom mišljenju, posljedice na ovu branše mogu tek osjetiti u narednim mjesecima ako ovo potraje – istakao je za eKapiju Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine Remax BiH.

On takođe podsjeća da je situacija na tržištu nekretnina bila dobra i da su cijene zbog povećanje potražnje bile u permanentnom rastu posljednjih nekoliko godina i kao rezultat potražnje se povećavala i ponuda.

- Novonastala situacija se itekako odrazila na tržište nekretnina, prije svega došlo je pada potražnje nekretnina. Ne postoji interes građana kada je u pitanju kupovina stanova, a za razliku od perioda prije pandemije, broj poziva i posjetilaca na našem sajtu se smanjio za više od 50% - kažu za eKapiju iz Condo nekretnina iz Banjaluke.

Ističu, takođe, da je zanimljivo što su u posljednjih nekoliko dana imali više poziva u vezi sa poljoprivrednim zemljištem i kućama koje se prodaju na ruralnom području, što nije bio slučaj prije pandemije, kada su se ljudi uglavnom interesovali za stanove manje kvadrature bliže centru grada.

- Kada je u pitanju najam stanova, i tu je evidentan pad, ali ne tako drastičan kao u slučaju prodaje. Interesantno je i da se povećala ponuda stanova koji se izdaju dugoročno. Na povećanje ponude najvjerovatnije je uticao povratak studenata svojim kućama, ali i činjenica da u ovom trenutku ne postoji interesovanje za stanove koji se izdaju kao "stan na dan", te su vlasnici tih stanova odlučli da stanove koje su prije izdavali kratkoročno sada izdaju na duži period, s obzirom na to da se ne može tačno prognozirati kada će doći do stabilizacije trenutne situacije.

Pad potražnje ugrožava investitore

Milanović iz Remax-a navodi da ukoliko dođe do drastičnog pada potražnje investitori će biti u problemu jer ponuda ostaje velika.

- Nadam se da će mjere zaštite od širenja koronavirusa koje su na snazi dati rezultat i da će se što je moguće prije normalizovati život a samim tim će se i tržište konsolidovati i imati manje negativnih posljedica. Što se tiče rokova gradnje, to takođe, zavisi od mjera koje država odredi. Ako dođe do obustave rada realno je očekivati da dođe i do probijanja rokova – kaže za eKapiju Milanović.

Iz Condo nekretnina ističu da je u ovom trenutku gotovo ista situacija u svim gradovima, kao i da je evidentan pad potražnje i da je jako teško praviti bilo kakve projekcije do kada će ova situacija potrajati, a slično je i u većim gradovima u regionu.

- Očekujemo da će doći do pada cijena nekretnina u narednom periodu, mada je trenutno teško procijeniti koliki će taj pad da bude. Taj pad će biti uzrokovan smanjenom potražnjom, jer je situacija takva da čim raste neizvjesnost i vlada panika, što je trenutno slučaj, oprezniji su i kupci, ali i banke koje nude stambene kredite. Takođe, za očekivati je i promjena u interesovanju kupaca. Novonastala situacija nagovještava da će nakon ovog perioda doći do većeg interesovanja za kućama i zemljištem u predgrađu i ruralnom području, naravno i dalje ne u tako velikom procentu kao kada su u pitanju stanovi, ali situacija se odvija u tom pravcu.

Najavljuju da je moguće da će doći do probijanja rokova za izgradnju, ali ne u znatnoj mjeri s obzirom na činjenicu da građevinski radnici mogu da obavljaju svoj posao redovno u ovom trenutku, osim ukoliko se situacija značajno ne promijeni u narednom periodu.

S.T.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.