Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.02.2020.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro nove zgrade budućeg kompleksa Nova Vogošća - Nastavlja se gradnja naselja vrijednog 150 mil KM (FOTO)

Nakon što su izgrađene dvije zgrade od predviđenih 11 budućeg velikog stambeno-poslovnog kompleksa Nova Vogošća, uskoro kreće gradnja i ostalih objekata.

Kako je rekao u izjavi za eKapiju izvršni direktor firme Nova Vogošća Muhamed Švrakić, ukupna predviđena površina cijelog naselja će biti cca 160.000 m2.

- Po završetku ove dvije zgrade i prodajom svih jedinica stvorile su se nove okolnosti za dalju gradnju naselja, prvenstveno početkom radova na Prvoj transverzali. Kompletno naselje je projektirano kao poslovno stambeno naselje u kojem će u konačnici biti cca 300 poslovnih prostora, 1.500 stanova, šoping centar i hotel - rekao je Švrakić.

Predviđeni izgled naselja
Nova Vogošća je regulacionim planom iz 1979. godine zamišljeno kao naselje za kolektivno stanovanje, najrpije zbog velikog broja radnika koji je tih godina radio u industrijskoj zoni u Vogošći.

Nastavak se desio 2009. godine izradom novog regulacionog plana, izgradnjom nove kompletne infrastrukture i gradnjom dvije od 11 predviđenih zgrada. Procijenjena vrijednost cjelokupne investicije na ulasku u Vogošću je cca 150 mil KM.

- Gradnja bi trebalo da se nastavi sredinom ove godine a predviđeno je da traje od osam do deset godina. Broj stanova je 1.500, kvadrature od 45 m2 do 150 m2 - naveo je Švrakić.

Trenutna cijena kvadratnog metra je 1.700 KM u fazi gradnje, za zgradu koja će se prva graditi, a poslije završetka cijena neće biti ispod 2.000 km po m2.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.