NavMenu

Više od 20 stambenih i poslovnih zgrada predviđeno Regulacionim planom Švrakino Selo-Aneks

Izvor: Klix Ponedjeljak, 24.02.2020. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Regulacionim planom Švrakino Selo-Aneks na ovom području Sarajeva planirana je izgradnja 27 stambenih i stambeno-poslovnih zgrada te drugih društvenih i pratećih sadržaja. Izgled ovog naselja će se potpuno izmijeniti, a očekuje se da će broj stanovnika biti povećan za 2.000, piše portal Klix.

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva razmatraće Odluku o ovom regulacionom planu na sjednici koja će biti održana u srijedu, 26. februara. Plan obuhvata 22,3 hektara zemljišta.

Kako stoji u detaljima Regulacionog plana Švrakino Selo-Aneks, postojeća izgradnja će biti zadržana s tim da je na potezu uz Južnu longitudinalu u istočnom dijelu predviđena i mogućnost izgradnje zamjenskih i novih objekata za objekte koji se nalaze na planiranoj trasi.

Ulaz u naselje i izlaz iz njega će biti preko kružnog toka na planiranoj trasi Južne logintudinale, a koji je vezan na postojeću Ulicu Majdanska.

U zapadnom dijelu naselja predviđena je zamjena postojećeg građevinskog fonda spratnosti P do P1 stambeno-poslovnim objektima spratnosti 2SP8 (dva sprata ispod zemlje, osam spratova iznad). U centralnom dijelu naselja uz Ulicu Bosanskih kraljeva planiran je objekt Mjesne zajednice s pratećim sadržajima spratnosti SP2, kao zamjena postojećeg objekta koji se nalazi na trasi Južne longitudinale, kao i poslovni objekti spratnosti 2SP3 (dva sprata ispod, tri iznad zemlje) do 2SP8. U mjesnoj zajednici biće napravljena i sportska dvorana.

S južne strane u kontaktnoj zoni s obuhvatom Regulacionog plana Švrakino Selo-Mlakve, uz zadržavanje postojećeg građevinskog fonda, planirana je izgradnja stambenih nizova spratnosti SP2.

Planirano je vanjsko uređenje trgova blokovskim zelenilom te urbanim mobilijarom s opremom za dječija igrališta. Uz postojeće i planirane objekte individualnog stanovanja preporučeno je uređenje bašta korištenjem autohtonih vrsta za sve tri vegetacione etaže.


Umjesto planirane pumpe Hifa Oil u Ulici Safeta Hadžića na broju 62 planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

Nadbiskuspijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II gradiće na tom lokalitetu studentski dom s tri sprata, za što su dostavili idejni projekt.

U planu se navodi da će biti izgrađeno 17 stambenih i 10 stambeno-poslovnih objekata. Spratnost planiranih objekata kreće se od SP1 za individualne objekte i objekte u nizu, SP1 do SP8 za poslovne objekte te SP3 do SP8 za objekte kolektivnog stanovanja.

Trenutno na ovom području ima 240 objekata koji su većinom stambeni.

Osnova za izradu plana je Prostorni plan KS za period od 2003. do 2023. Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 28. juna 2017. godine usvojilo zaključak kojim je razmatran Nacrt odluke o usvajanju ovog regulacionog plana i Nacrt odluke o provođenju ovog plana. Obavljena je i javna rasprava, a održani su i sastanci na kojima su razmatrane primjedbe, prijedlozi i sugestije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.