Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 09.12.2009.| 08:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja južnog krila Kliničkog centra u Banjoj Luci odvija se planiranom dinamikom: U centru za radioterapiju radiće najeminentniji stručnjaci

(Foto: b)

U centru za radioterapiju, koji je u izgradnji u sklopu Kliničkog centra (KC) Banja Luka, radiće najeminentniji stručnjaci iz zemalja regiona, koji će i obučavati mlade stručnjake iz RS.

Marijan Bilić, generalni direktor "International Medical Centers", članice grupacije "Euromedic International", rekao je da će u centru u Banjoj Luci raditi stručnjaci koji se radioterapijom bave 20 godina.

"Oni će prenijeti znanje na mlade ljekare iz RS, koji će nakon tri do pet godina u potpunosti preuzeti radioterapiju u RS", istakao je Bilić.

Prema njegovim riječima, za stručnjake koji se bave radioterapijom raspisani su konkursi, ali se javio mali broj ljudi jer takvih stručnjaka nema u RS.

Terapija zračenjem je u posljednjih nekoliko godina dobila na svom značaju, rekao je Bilić i dodao da se radi o novoj tehnologiji koja obezbjeđuje sigurnost i pouzdanost u liječenju onkoloških pacijenata.

U centru u Banjoj Luci će biti instalirani linearni akceleratori, uređaji koji služe za terapiju zračenjem. Bilić je precizirao da će u KC Banjaluka biti izgrađena tri bunkera u kojima će biti rađene terapije zračenjem.

"Linearni akceleratori će biti instalirani u posebno izvedenim prostorima koji se nazivaju bunkeri zbog zaštite pacijenata i osoblja. Zidovi bunkera ne propuštaju zračenje", pojasnio je Bilić i dodao da će biti izgrađen i poseban bunker u kojem će biti rađena brahiterapija.

"U bunkeru za brahiterapiju imamo stalni izvor zračenja. Ovom metodom liječenja specijalnim pomagalima u tijelo se kroz prirodne otvore aplicira odgovarajuće zračenje", dodao je Bilić.

Pacijenti iz RS do sada su odlazili u zemlje regiona na terapiju zračenjem, ali od 1. jula će njih 1.800 biti liječeno u Banjoj Luci.

Bilić je istakao da će u budućem centru za radioterapiju u Banjoj Luci biti obezbijeđena terapija zračenjem za sve osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Fond će plaćati troškove ove medicinske usluge za svoje osiguranike. Izgradnjom i puštanjem u rad ovog centra za radioterapiju, u KC Banja Luka će biti moguće obezbijediti kompletno liječenje onkoloških bolesnika.

Centar za radioterapiju će biti opremljen opremom vodećih svjetskih proizvođača "Varian Medical Systems" i "General Electric".

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.