NavMenu

Odobren plan gradnje tri nebodera od 19 i 16 spratova kod zgrade Energoinvesta

Izvor: Klix Srijeda, 29.01.2020. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: Ellica/shutterstock)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas, 29. januara, izmjene regulacionog plana prostora u blizini zgrade Energoinvesta, odnosno zgrade Vlade FBiH na Pofalićima. Izmjenom regulacionog plana pod nazivom "Kvadrant C1 Marijin Dvor" na mapu su unesena tri nova planirana objekta koja bi bila smještena između prostora Kampusa i ulice Hamdije Čemerlića, javlja portal Klix.

Kako se navodi u usvojenoj odluci izmjene i dopune regulacionog plana, ukupan prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona.

- Urbanističkim rješenjem nastojalo se što bolje iskoristiti raspoloživi prostor u smislu optimalne organizacije i razmještaja objekata. Gabariti objekata su utvrđeni građevinskom linijom i prilagođeni veličinama parcela. Planirana je izgradnja tri stambeno-poslovna objekta čija se spratnost kreće od P2 (osnovni gabarit) do P19 (vertikalni akcent) čija ukupna tlocrtna površina iznosi P=5.640 m2, a BGP=51.950 m2, te zadržavanje objekta benzinske pumpe s planiranom dogradnjom zimske bašte - stoji u odluci.

Jedan objekt smješten na sjeverni dio kvadranta moći će dosezati do približne visine koju trenutno ima zgrada Energoinvesta. Objekat u centralnom dijelu kvadranta moći će imati dva segmenta, jedan do 16 spratova, a drugi do devet spratova. Treći, južni objekat, koji bi bio smješten iza postojeće benzinske pumpe, imao bi slične visinke dimenzije.

Planom je predviđeno da se minimalno 30% od ukupne građevinske parcele objekata mora koristiti za stvaranje zelenih površina.


- Saobraćajnim rješenjem ostvareno je povezivanje obuhvata Plana preko planirane servisne saobraćajnice uz istočnu granicu s Kampusom Univerziteta u Sarajevu, a koja ima priključak na primarnu gradsku saobraćajnicu Sjevernu longitudinalu. Također, preko planirane servisne saobraćajnice, između planiranih građevinskih parcela "1" i "2", a koja povezuje planiranu servisnu saobraćajnicu uz istočnu granicu Plana s primarnom gradskom saobraćajnicom II transverzalom - objašnjeno je u odluci.

Kako se navodi, parking mjesta moraju biti osigurana u zatvorenom (podzemne ili nadzemne garaže) ili na otvorenom parkiralištu u okviru pripadajuće građevinske parcele.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.