NavMenu

Pretvaranje investicija u uspjeh: Violeta kod Livna gradi novu tvornicu papira i celuloze - Jedinstven projekat vrijedan više od 50 mil. EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.11.2009. 16:30
Komentari
Podeli

U vremenu velikog broja nekvalitetnih i tržišno neopravdanih investicija u našoj državi, neke kompanije uspjele su svaku svoju investiciju i proizvodni projekt pretvoriti u uspjeh. Jedna od takvih kompanija je Violeta iz Gruda, najveći proizvođač papirne galanterije u BiH i jedan od najprepoznatljivijih bh. brendova.

Naime, u poslovnoj zoni na području Begovače kod Livna, na površini od preko 150.000 kvadratnih metara, u toku su pripreme za izgradnju moderne fabrike za proizvodnju celuloze i papira. Prema riječima predsjednika Uprave i vlasnika Violete, Petra Ćorluke, radi se o jednom sasvim novom i inovativnom projektu, koji će biti prvi takav ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine nego i u ovom dijelu Evrope.

Novom tvornicom će biti osigurane sirovine za vlastitu proizvodnju, što će ih, kaže Ćorluka, učiniti još konkurentnijima kako kvalitetom tako i cijenom.

"Dosad smo sirovinu uvozili iz Evrope i Azije. Nakon izgradnje tvornice više nećemo uvoziti papir, nego samo celulozu, uglavnom iz Južne Amerike, a prerađivat ćemo je u vlastitoj tvornici i tako proizvoditi prijeko potrebnu sirovinu", ističe Ćorluka u razgovoru za eKapija.ba. Ukupno investiranje u projekat, prema njegovim riječima, iznosi preko 50 miliona eura.

O uticaju globalne finansijske i ekonomske krize na realizaciju projekta, Ćorluka kaže:

"Bilo bi neozbiljno negirati utjecaj recesije na cjelokupno poslovanje. Međutim u ovom konkretnom slučaju bi mogli reći da nam je čak i pomogla. Naime, dobavljači opreme za našu novu tvornicu su najveća svjetska imena u ovoj oblasti i stoga smo imali znatno duge rokove za isporuku opreme, međutim zbog globalne recesije mnogi projekti su zaustavljeni pa su se za nas ti rokovi znatno skratili".

S obzirom na veličinu i ozbiljnost projekta, kao vanjski konsultant, angažovana je švedska projektantska kuća Poyry, koja je jedna od najpoznatijih i najboljih u ovoj oblasti.

Tim domaćih stručnjaka zaposlenih u Violeti brine se da realizacija projekta teče po planu, ali njegova složenost je iziskivala pomoć stranih stručnjaka. Tako se već više od godinu dana u Violeti nalazi inženjer mašinstva iz Indije, koji radi na specijalnim tehnološkim procesima, a na sličnim projektima je radio i u inozemstvu.

"Na ovom projektu se intenzivno radi već preko 2 godine i dobar dio dokumentacije je realiziran. Međutim jedan ovako velik i potpuno nov projekt zahtjeva i strašno puno dokumentacije, pa još uvijek radimo na ishođenju određenih odobrenja i dozvola. Također, u tijeku su i pregovori s dobavljačima opreme s kojima nismo potpisali ugovore", pojašnjava Ćorluka te dodaje da je, od izdavanja svih potrebnih dozvola do početka prve proizvodnje, potreban period od 24 mjeseca, tako da očekuju da bi proizvodnja mogla startati početkom 2012. godine.

Neki izvođači i podizvođači radova su, kaže on, već poznati, sa nekima se pregovara i prikupljaju se ponude.

(Petar Ćorluka)

"Projekt je zamišljen u više faza, koje mogu funkcionirati odvojeno i samostalno. Prva faza znači puštanje papir mašine u pogon. U drugoj fazi je planirano da višak energije, tj. toplog zraka iskoristimo u stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća", navodi Ćorluka.

U prvoj fazi ovog projekta planira se oko 120 novih radnih mjesta, a nakon završetka ovaj broj će biti značajno veći.

Kako to obično biva, kada neko nešto radi kako treba, izostanak pomoći države je zagarantovan. Međutim, u Violeti je u svakom trenutku na svim poljima vrlo dinamično.

Naime, u poslovnoj zoni Sv. Helena u blizini Zagreba, trenutno se radi na izgradnji moderne tvornice za konfekcioniranje papira iz koje će izlaziti Violeta proizvodi namijenjeni Hrvatskom i evropskom tržištu. Ta fabrika će u međuvremenu, do izgradnje pogona u Livnu, sirovinu nabavljati na tržištu. Završetkom fabrike u Livnu, strojevi za konfekcioniranje u Zagrebu i Grudama će biti snabdijevani direktno, vlastitom sirovinom.

"Uz tehnologiju, važno je i znanje, stoga ulažemo puno u edukaciju vlastitog kadra, a stipendiramo i studente deficitarnih zanimanja. Stalno radimo na proširenju asortimana proizvoda, na inovativnom dizajnu kao i poboljšanju kvalitete u odnosu na proizvode multinacionalnih kompanija prisutne u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo činjenice da ukoliko hoćete uspjeti, proizvodi moraju biti na razini najvećih i najboljih svjetskih proizvođača", kaže Ćorluka.

Od samog osnivanja kompanija Violeta djeluje sa jasnim konceptom kontinuiranog razvoja. Prema različitim istraživanjima brand Violeta je najjači domaći brand u BiH, a isto tako riječ je kompaniji koja je među najpoželjnijim mjestima za rad.

"Mi u Violeti imamo vizije za naše buduće projekte. Međutim, još jednom želim istaći da je realizacija ovog projekta jedan veliki izazov jer se radi o nečemu sasvim novom", pojašnjava Ćorluka.

Ozbiljnim pristupom poslovanju, kaže, stekli su povjerenje kupaca, domaćih i inozemnih poslovnih partnera, a svako tko želi biti uspješan uvijek mora imati ideje za idući korak kako bi ostao `u igri`.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.