NavMenu

Paprikovac pruža šanse za greenfield investicije - Kako studenti arhitekture vide urbanizaciju banjalučkog naselja

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.11.2019. 08:14
Komentari
Podeli
Trenutna neuređenost Paprikovca, loša putna infrastruktura, manjak trotoara, javne rasvjete i mobilijara, kao i nedostatak ugostiteljskih sadržaja i uređenih mjesta za rekreaciju bili su povod za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci da izrade idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje ovog banjalučkog naselja.

Rješenje koje su izradili Jelena Suvara i Boris Dragičević bilo je izloženo na ovogodišnjem Salonu urbanizma održanom u Nišu održanom od 8. do 13. novembra u organizaciji Udruženja urbanista.

Kako nam objašnjava mentor i odgovorni nastavnik doc. dr Dijana Simonović radi se o pretežno stambenom naselju smještenom na jugozapadnoj gradskoj padini ograničenom Zapadnim tranzitom, preko koga je obezbijeđen prelaz preko jedne pasarele.

- Područje karakteriše stanovanje u tipološki različitim formama, odnosno kućama sa baštama, nizovima stambenih zgrada, a tu su i specifični kompleksi UKC, Zavoda distrofičara, Doma za stara lica. Nedostaci u kvalitetu uslova za život stanovnika evidentni su u nedovoljnoj zastupljenosti usluga i drugih pratećih funkcija stanovanja kao što su trgovina, ugostiteljstvo, obrazovanje, kultura, rekreacija - ističe za eKapiju Simonović.

Dodaje da predmet obuhvata, odnosno naselje Paprikovac ima mnoge prostorne i infrastrukturne prednosti, od kojih izdvaja blizinu zdravstvenog centra.

- Takođe, tu su i prirodno okruženje, dosta zelenila i rijetka izgrađenost. Ovaj teren ima i kvalitetu osunčanosti i provjetrenosti, te morfologiju koja omogućava kvalitetne vizure, odnosno više pozicija za vidikovce sa pogledom na grad.

Potencijal za greenfield investicije

Simonović pojašnjava i kakvi su potencijali ove lokacije za investicije.

- U predjelu brane i jezera koji postoje na lokaciji, te morfološki i geomehanički nepovoljnog poteza prirodne jaruge koja se proteže od UKC do Ulice Ranka Šipke, nalaze se greenfield lokacije.

Što se tiče industrijskih zona u ovom dijelu Banjaluke, Simonović ističe da je idejnim rješenjem predviđen novi način javnog i polujavnog korišćenja prostora i zemljišta.

- Ovaj način nazivamo "common land" i on, osim obezbjeđenja nedostajućih sadržaja za naselja, stvara mogućnosti za razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti turizma i industrije.

Aktuelno stanje puteva na Paprikovcu

Simonović kaže da naselje karakteriše nerazvijenost ulične mreže, kao i neadekvatna opremljenost ulica trotoarima, osvetljenjem i mobilijarom.

- Našim rješenjem su predviđene nove ulice, zatim novi zajednički i javni prostori, te funkcionalno unapređenje saobraćajne mreže.

Dodaje da kompleksna topografija, u kombinaciji sa gustinom i rasporedom stambenih objekata, pruža mogućnost integracije istočnog i zapadnog dijela naselja u pogledu komunikacija, fizičke sturkture i otvorenih, javnih prostora - "common land".

- Integracija u "common land" će svojim karakterom, pristupačnošću i multifunkcionalnim sadržajima omogućiti unapređenje kvaliteta i vitalnosti, kako višeporodičnog stanovanja, tako i cjelokupnog naselja.

Proces izrade ovog idejnog rješenja praćen je sveobuhvatnim analizama sa urbanističkog, projektanstkog i opšteg nivoa sagledavanja i razumijevanja postojećeg stanja, problema i potencijala date lokacije, ističe Simonović i dodaje da su osim nje mentori bile i doc. dr Nevena Novaković i doc. dr Tijana Vujičić.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.