NavMenu

U porastu tržište nekretnina u Tuzli - Cijena kvadrata u novogradnji i do 2.300 KM

Izvor: eKapija Petak, 15.11.2019. 09:15
Komentari
Podeli
U jednoj od nedavnih analiza istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode, apsolutno ništa, nije uticalo na pad cijena stanova.

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodata je i prije završetka gradnje. Također, raste i potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno koja su bliže centru.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uočava promjene kada je u pitanju rast stanogradnje i ekspanzija građevinskog sektora u BiH a kao glavni razlog navodi izlazak iz recesije. Ipak, navodi da tržište nije dinamično i da je pitanje do kada će ekspanzija trajati.

- Potrebno je navesti da iako svjedočimo godišnjem rastu stanogradnje u BiH, svejedno stopa navedenog rasta se smanjuje od 2015. godine. Također, prvi kvartal ove godine ostaje nejasan, te ćemo tek na kraju godine imati potpuni uvid u datu situaciju. Porast stanogradnje je rezultat izlaska iz recesije prije nekoliko godina, odnosno blagog optimizma na domaćem tržištu. Građevinski sektor je u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem stambenih jedinica. Pritom, još uvijek postoje atraktivne lokacije, naročito u Tuzli. -

Nihad Mujezinović iz Agencije TK Nekretnine navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine u Tuzli i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu.

- Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori. Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m2 do 2.300 KM/m2 pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge. Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama - za Tuzlanski.ba ističe Mujezinović.

Posljednih nekoliko godina primjetan je rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji.

- Najveći procenat kupaca se odlučuje za kupovinu manjih jednoiposobnih i dvosobnih stanova površine od 35 m2 do 55 m2, a zbog povećane potražnje takvih nekretnina oni su ujedno i najskuplji po kvadratnom metru. Takođe se traže i trosobni stanovi do 80 m2. Bitan elemenat u potražnji stanova je i činjenica da su banke snizile kamatne stope za hipotekarne i stambene kredite što olakšava kupovinu nekretnine većem broju kupaca. Takođe treba naglasiti da je od ove godine na snazi i novi Zakon o porezu na promet nekretnina kojim su date olakšice mladim ljudima, tako da su državljani BiH do 35 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog Kantona, a koji nemaju nerkretnine u svom vlasništvu te prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju stambeno pitanje oslobođeni plaćanja poreza - zaključuje Mujezinović.

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, u vidu kompleksa koji pripada modernom vremenu privodi se kraju na lokaciji naselja Zlokovac, kompanija Deling Invest je investitror a kako navode iz ove kompanije cilj je bio da u Tuzlu donesu drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta te da jedinstvenim vanjskim uređenjem postave nove standarde.

I u ovom objektu su sve stambene jedinice prodate već tokom same gradnje. Kako su za Tuzlanski.ba potvrdili iz Deling Investa uskoro će započeti i realizacija novih građevinskih projekata u Tuzli po jedinstvenom i prepoznatljivom načinu i modernom stilu gradnje.

Trg Slobode u Tuzli je glavni Gradski trg, ujedno je i manifestacioni trg i raskrsnica pješačkih tokova u Staroj Gradskoj jezgri, u sklopu najvećeg trga u BiH izgrađen je i stambeno-poslovni objekat "Square".

– Gradnja objekta je počela u oktobru 2018. godine, uz povoljne vremenske prilike gradnja je tekla planiranim tempom, svi stanovi su već ranije prodati a radi se o ukupno 37 stambenih jedinica. Nakon završetka ovog projekta slijede novi na području grada Tuzla, o čemu će uskoro biti više informacija, istakao je Nino Džambić, direktor Inproz Group.

Tuzla (Foto: grad.tuzla.ba)Tuzla
Analitičar Čavalić ističe da sa sigurnošću ne može reći do kada će ovakva ekspanzija trajati ali pretpostavlja će u velikim gradovima na duži rok rasti cijena nekretnina u prvim zonama.

- Tržište nekretnina u BiH nije dinamično, međutim, mogu se prepoznati neki opšti indikatori koji utječu na formiranje cijena nekretnina – veća potražnja (i posljedično cijena stanova) u gradovima odnosno mjestima koji bilježe priliv stanovništva (najviše izraženo na području Kantona Sarajevo); stabilan, ali svejedno konzervativan bankarski sektor i rast kredita; minimalni, ali kontinuirani rast GDP-a odnosno ekonomije BiH; oporavak i rast građevinskog sektora, kao i dobivanje određenih poslova u inostranstvu; povećanje investicija od strane (nove) BiH dijaspore. Bitno je dodati da nemogućnost ili otežano investiranje u neke druge vrijednosti (tržište dionica, hartije od vrijednosti, kriptovalute, rizični kapital itd.), jača povjerenje BiH građana u kupovinu nekretnina koje se nerijetko vide kao alatom za dugoročno čuvanje vrijednosti (investicije). Naravno, ovo nosi niz rizika i nedostataka, što se može opširnije obrazložiti - navodi Čavalić.

On dodaje da sve u svemu, zbog nerazvijenosti tržišta nekretnina, nemoguće je govoriti o nekakvom balonu.

- Vidjet ćemo dokle će ova ekspanzija trajati. Prateći iskustva regiona i sličnih zemalja, vjerovatno je da će na dugi rok rast cijene nekretnina u prvim zonama određenih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar itd.), dok će u ruralnim mjestima doći do drastičnog pada cijena istih (kao posljedica migracija ka gradovima, ali i vani).

Podsjećamo, na zemljištu Livnice u Tuzli najavljena je gradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH. U sklopu stambeno-poslovnog centra planirani su restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli koja bi napravila "pozitivan zemljotres".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.