Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.11.2019.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenica dobija poslovno-turističko-rekreacijsku zonu - Kako su urbanisti iz Osijeka zamislili uređenje južnog dijela grada (FOTO)

Zenica ima velike planove za razvoj južnog dijela grada uz rijeku Bosnu, gdje je predviđena izgradnja poslovno-rekreativno-turističke zone Zenica jug. Naime, za ovaj dio Zenice koji je strateški dobro pozicionar jer se nalazi uz Koridor 5C, na trasi autoputa Zenica-Sarajevo, i atraktivan zbog rijeke Bosne, gradske vlasti sredinom godine raspisale su konkurs za idejno rješenje.

Portal eKapija je na ovogodišnjem Salonu urbanizma, koji se do 13. novembra održavao u Nišu u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, imao uvid u jedno od ovih rješenja. Riječ je o radu Riječni kvart koji su izradili urbanisti iz Osijeka, dr Denis Ambruš i mr Vlatko Dusparić.

U razgovoru sa njima saznali smo da je površina predmetnog obuhvata 31 hektar, te da su oni svoje idejno rješenje posmatrali kroz koncept "rijeke u gradu".

- Nama je prirodni fenomen, odnosno rijeka Bosna bila ključna, jer je nismo shvatili kao ograničenje već kao dobit i mogućnost da na toj osnovi gradimo naš koncept. Naš rad je definisan u dva jasna pravca, a to je da je jedan na lijevoj obali gdje je pretežno stanovanje, a drugi je na desnoj koji je predviđen kao poslovno-rekreacijska zona. Na toj strani su i naplatne kućice na trasi autoputa Zenica-Sarajevo - kaže nam Ambruš.

Objašnjava da je ovaj dio topografski vrlo specifičan jer je lijeva obala poprilično strma, dok je desna potpuno ravničarska sa malo denivelacija.

- Naše rješenje se upravo očituje prema tim specifičnostima za koje smo dali smjernice. Takođe, kroz analitiku koju smo sproveli pokušali smo da vidimo da li tamo postoji materijalna baština koja se može primijeniti u potpuno novim uvjetima pri našem idejnom rješenju.

Prema idejnom rješenju Riječni kvart predviđena je izgradnja stambenih objekata bruto površine oko 86.000 kvadrata, dok bi bruto površina poslovno-turističko-rekreacijskih objekata bila oko 274.000 m2.

- Saobraćajna povezanost novoplaniranih sadržaja oslanja se na magistralni put M17, lokalnu cestu na lijevoj obali rijeke, te željezničku prugu Sarajevo-Šamac. Poslovno-turističko-rekreacioni sadržaji pozicionirani na desnoj obali imaju dva prilaza na magistralni put M17, a rotor na jugoistočnom dijelu M17 omogućuje neposredno uključivanje na Koridor 5C, te zahvaljujući mostu koji je u izgradnji, naseljima na lijevoj obali. Stambeni sadržaji na lijevoj obali uključuju se na lokalnu cestu zahvaljujući planiranom podvožnjaku ispod željezničke pruge.

Saobraćaj u mirovanju, kaže Ambruš, rješava se u podzemnim etažama planiranih fizičkih struktura te na dijelu područja zaštitnog zelenila uz komunikacije unutar zone.

- Blizina željezničke pruge pruža mogućnost da gradska željeznica podigne kvalitetu javnog gradskog prijevoza. Pješačke komunikacije koje u dijelu trase u skladu sa posebnim propisima mogu poslužiti kao kolno-pješačke omogućuju povezivanje svih sadržaja zone. Poseban naglasak je na šetnicama duž obje obale rijeke. Jedan od dva pješačka mosta prilagođen je i biciklističkom saobraćaju.

Ambruš kaže da je želja Grada Zenice da se poslovno-turističko-rekreaciona zona afirmiše kao generator razvoja čiji će opseg djelatnosti i kapaciteta privući veliki broj privrednih i poslovnih subjekata te proporcionalno i broj posjetilaca i zaposlenih.

- Položaj obuhvata udaljen je od centra grada svega 5 km. Obuhvat je trenutno prema načinu korištenja poljoprivredno zemljište, uglavnom livada i oranica.

Dio infrastrukture u ovom dijelu je započet, a to je pristupni spoj kod naplatnih kućica na Koridoru 5C, kaže Ambruš. Dodaje da je to spoj između lijeve i desne obale koji nije ograničenje, već infrastrukturni objekt, odnosno nadvožnjak za koji smatra da pokazuje način i želju da se u tom prostoru zaista kroz vrijeme nešto i oformi.

Napominjemo da predstavljenom konkursnom radu, s obzirom na ukupno ostvareni zbir procentualno izraženih bodova, pilikom vrednovanja radova po svakom od kriterija utvrđenih projektnim zadatkom, nije mogla biti dodjeljena nagrada.

Slobodana Šubara

Fotogalerija
Idejno rješenje Riječni kvart Zenica jug

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.