Izvor: eKapija | Petak, 15.11.2019.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu nova zelena oaza u centru Broda - Pogledajte kako je zamišljeno uređenje Trga patrijarha Pavla (FOTO)

Proširen, podijeljen u pet cijelina i povezan sa rijekom Savom, Trg patrijarha Pavla u Brodu osmišljen je da u skorijoj budućnosti bude mjesto okupljana svih generacija i adekvatan prostor za organizaciju raznih manifestacija u opštini Brod.

Uređenjem je predviđeno da trg dobije i amfiteatar, vidikovac, ljuljaške, kao i novi drvored koji će stvoriti poseban ugođaju kako za građane, tako i goste koji dolaze u ovaj grad.

Kako je osmišljen novi izgled tga u Brodu eKapija je imala uvid na ovogodišnjem Salonu urbanizma koji je održan u Nišu od 8. do 13. novembra u organizaciji Udruženja urbanista Srbije gdje je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenje Trga patrijarha Pavla predstavljeno u kategoriji Konkursi.

Opština Brod je sredinom godine raspisala konkurs za ovo idejno rješenje, a kako su nam rekli iz Opštine, trenutno pribavljaju dokumentaciju za lokacijske uslove, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta.

Profesorica Tanja Trkulja sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci koja je dio autorkog tima koji je izradio ovo prvonagrađeno rješenje na konkursu Opštine Brod, objasnila je za naš portal da je osnovni cilj bio stvoriti ambijentalno, prostorno, vizuelno i ekološki prihvatljiv prostor trga.

- Imperativ je bio povezati trg sa rijekom Savom, te je prostor trga proširen na način da je postojeća Ulica Svetog Save uklonjena i postojeći parking izmješten. Planiranim rješenjem obuhvaćeno je unapređenje parternog popločanja, obnova javne rasvjete, izmještanje Centralnog spomenika poginulim borcima RS, razvoj pješačkih sadržaja sa planiranim zonama za sjedenje, okupljanje, druženje i rekreaciju. Predviđen je amfiteatar, vidikovac, ljuljaške i urbani mobilijar estetski primjeren kontekstu trga. U cilju povezivanja zelene strukture, planirana je sadnja novih biljaka uz postojeće zelenilo - kaže Trkulja.

Dodaje da je površina obuhvata oko 4,2 ha, te da trenutno stanje pokazuje nepovezanost trga sa rijekom Savom.

- Ova veza je onemogućena položajem Ulice Svetog Save koja se pruža duž prostora trga na sjeveru. U ulici postoji parkiranje, odnosno 20 parking mjesta, a na relaciji trga sa rijekom se sa ulice odvaja otvoreno parkiralište sa još 26 parking mjesta. Parking prostor svojom izgrađenom površinom ne doprinosi ekološkim zahtjevima sredine, posebno zone priobalja rijeke Save - ističe naša sagovornica.

Promenada, park, vidikovac, amfiteatar...

Trkulja nam objašnjava da je idejnim projektom za uređenje Trga patrijarha Pavla predviđeno pet prostorno-ambijentalnih cjelina, odnosno promenada kao mjesto susreta, trg kao mjesto okupljanja zajednice, park sa spomenikom, zatim vidikovac sa amfiteatrom na Savi, kao i zeleno šetalište sa ljuljaškama.

- Prva cjelina obuhvata prostor postojeće Ulice Svetog Save, na kojoj je izvršena prenamjena iz kolske u pješačku komunikaciju, odnosno promenadu. Nova pješačka zona nudi dodatni sadržaj za sve generacije poput sjedenja ispod bogatih zelenih krošnji, druženja, šetnje, igre, komercijalnih usluga...Ulica je predviđena da postane mjesto susreta, ali i poveznica sa trgom.

Trkulja kaže da drugu cjelinu čini otvoreni prostor trga kao značajno mjesto okupljanja zajednice.

- Trg je projektovan da prihvati različite događaje i aktivnosti koji zahtijevaju širok i otvoren prostor, kao što su koncerti, skupovi, manifestacije, sajmovi i sl. Trgom dominira planirano raskošno stablo crvenog hrasta, koje u svom zaleđu "pokriva" strukturu gradske česme. Česme su oduvijek bile mjesta susreta, a integracija česme sa prostorom trga ima i simboličku vrijednost. Takođe, predviđene su i zone ljetnih bašti ugostiteljskih objekata koje doprinose povećanju ambijentalne vrijednosti i korišćenju prostora.

Treća cjelina nastavlja se na prostor trga i pretvara se u parkovsku zonu sa zadržanim postojećim zelenilom, odnosno dvoredom platana, ističe Trkulja.

- Funkcija parka je estetska ali i relaksaciona. Centralni Spomenik smješten je između zona trga i parka. Saglediv je sa svih strana i dat mu je značaj kakav zaslužuje. Na ovaj način spomenik ne zauzima prostor trga već je postavljen na mjestu koje mu omogućava i intimnost i otvorenost. Njegov položaj dodatno je naglašen svjetlećim trakama u parteru koje vizuelno integrišu sve prostorne cjeline. One ujedno razbijaju monotoniju ravne morfologije terena i uvode dinamiku u prostor, posebno u noćnim satima.

Sagovornica eKapije objašnjava da je četvrta cjelina direktna veza trga i parka sa rijekom Savom. Ovaj prostor, kako kaže, otvara pogled ka Slavonskom Brodu i predstavlja savremen izraz u dizajnerskom pristupu oblikovanja otvorenih javnih prostora uz zonu priobalja. Prvenstvena namjena vidikovca sa amfiteatrom jeste otvaranje ka Savi i posmatranje pejzaža.

- Peta cjelina obuhvata prostor između sjeverne fasade robne kuće i šetališta Duška Trifunovića. Prepoznata je kao zeleni prostor za aktivnu i pasivnu rekreaciju, sa strukturom na kojoj se nalaze klupe i ljuljaške. Ovaj prostor je poveznica između zelenog parka i postojećeg šetališta - kaže Trkulja.

Ističe da su sa ovim izmjenama željeli da unaprijede funkcionalni sadržaj trga, kako bi se korisnici zadržavali na njegovom prostoru i aktivno ga koristili, a ne samo pasivno prolazili.

- Takođe, vodili smo računa i o estetskom i ekološkom uticaju rješenja na okruženje jer je grad izložen polutantima zbog postojeće rafinerije nafte. Iako se smatra da je uobičajeno da se prostor trga dominantno oblikuje popločanjem, autorski tim je napravio iskorak te popločan glavni javni gradski prostor dodatno oplemenio visokim rastinjem.

Na ovaj način, objašnjava, prostor trga dobio je potpuno "zdrav" karakter i postao mjesto ugodno za boravak tokom svih godišnjih doba.

Osim doc. dr Tanje Trkulja, na izradi idejnog rjšenja radili su i doc. dr Dubravko Aleksić, Maja Radmanović, Vanja Đurđević i Dajana Papaz.

Slobodana Šubara

Fotogalerija
Novi izgled Trga patrijarha Pavla u Brodu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.