Izvor: biznisinfo.ba | Srijeda, 16.10.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Capital Holding kupio Dom penzionera Nedžarići - U planu gradnja tržnog centra, hotela i poslovne zgrade

Sarajevo (Foto: Vedrana Džudža)
Nakon što je na današnjoj aukciji ruinirani objekat nekadašnjeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarić prodat Capital Holdingu za 10,3 mil KM, generalni direktor Amjad Alrez otkrio je za BiznisInfo planove ove kompanije.

– Objekat će biti srušen a na njegovom mjestu gradićemo veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu – kazao je za BiznisInfo Alrez.

Prema njegovim riječima, radovi na objektu počeće čim sva papirologija oko prodaje bude završena.

Okvirni koncept ove investicije postoji, iako još uvijek nije poznata njena vrijednost kao ni tačni kapaciteti objekata koji će biti izgrađeni.

– Sada ćemo uraditi studiju a konačnu riječ daće stručnjaci – kazao je Amjed.

No, sigurno je da će investicija Capital Holdinga donijeti nova radna mjesta a u ovoj kompaniji, kako je danas rečeno za BiznisInfo, nastaviće sa investicijama.

Inače, ovo nije prva investicija Capital Holdinga u Sarajevu i BiH.

Naime, ova kompanija kupila je prije dvije godine jednu od najvećih zgrada u Sarajevu, Poslovni centar Kumrovec izgrađen 2008. godine u naselju Otoka. Zgrada je pretvorena u biznis centar Capital Tower.

Takođe, na Bjelašnici grade hotel vrijedan 30 mil KM a čije je otvaranje najavljeno za proljeće sljedeće godine.

Treća prodaja

Penzionerski dom u Nedžarićima bio je najmoderniji objekat te vrste u bivšoj Jugoslaviji, no nikada nije useljen. Početkom rata je granatiran i nikada nije rekonstruisan.

Objekat se nalazi u Ulici Bulevar Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline – stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafostanica.

Ukupna neto površina objekta je 16.086,30 kvadratnih metara a ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286 kvadratnih metara.

Podsjetimo, prvobitna prodajna cijena objekta je bila 13,4 mil KM, ali je Vlada FBiH zbog ranije propalih aukcijskih prodaja na kojima nije bilo zainteresovnih kupaca već dva puta odobrila smanjenje početne cijene koja je u konačnici iznosila 10.364.140 KM.

Novac od prodaje podijeliće Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je vlasnik objekta i Općina Ilidža na čijem zemljištu se objekat nalazi. Dio će dobiti i Agencija za privatizaciju FBiH kao naknadu za provođenje aukcije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.