NavMenu

Capital Holding kupio Dom penzionera Nedžarići - U planu gradnja tržnog centra, hotela i poslovne zgrade

Izvor: biznisinfo.ba Srijeda, 16.10.2019. 15:27
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Vedrana Džudža)Sarajevo
Nakon što je na današnjoj aukciji ruinirani objekat nekadašnjeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarić prodat Capital Holdingu za 10,3 mil KM, generalni direktor Amjad Alrez otkrio je za BiznisInfo planove ove kompanije.

– Objekat će biti srušen a na njegovom mjestu gradićemo veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu – kazao je za BiznisInfo Alrez.

Prema njegovim riječima, radovi na objektu počeće čim sva papirologija oko prodaje bude završena.

Okvirni koncept ove investicije postoji, iako još uvijek nije poznata njena vrijednost kao ni tačni kapaciteti objekata koji će biti izgrađeni.

– Sada ćemo uraditi studiju a konačnu riječ daće stručnjaci – kazao je Amjed.

No, sigurno je da će investicija Capital Holdinga donijeti nova radna mjesta a u ovoj kompaniji, kako je danas rečeno za BiznisInfo, nastaviće sa investicijama.

Inače, ovo nije prva investicija Capital Holdinga u Sarajevu i BiH.

Naime, ova kompanija kupila je prije dvije godine jednu od najvećih zgrada u Sarajevu, Poslovni centar Kumrovec izgrađen 2008. godine u naselju Otoka. Zgrada je pretvorena u biznis centar Capital Tower.

Takođe, na Bjelašnici grade hotel vrijedan 30 mil KM a čije je otvaranje najavljeno za proljeće sljedeće godine.

Treća prodaja

Penzionerski dom u Nedžarićima bio je najmoderniji objekat te vrste u bivšoj Jugoslaviji, no nikada nije useljen. Početkom rata je granatiran i nikada nije rekonstruisan.

Objekat se nalazi u Ulici Bulevar Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline – stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafostanica.

Ukupna neto površina objekta je 16.086,30 kvadratnih metara a ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286 kvadratnih metara.

Podsjetimo, prvobitna prodajna cijena objekta je bila 13,4 mil KM, ali je Vlada FBiH zbog ranije propalih aukcijskih prodaja na kojima nije bilo zainteresovnih kupaca već dva puta odobrila smanjenje početne cijene koja je u konačnici iznosila 10.364.140 KM.

Novac od prodaje podijeliće Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje koji je vlasnik objekta i Općina Ilidža na čijem zemljištu se objekat nalazi. Dio će dobiti i Agencija za privatizaciju FBiH kao naknadu za provođenje aukcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.