Izvor: Klix | Četvrtak, 03.10.2019.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Atraktivna sarajevska lokacija bez kupca - Zemljište ispitne stanice Energoinvesta na posljednoj aukciji vrijedilo više od 17 mil KM

(Foto: Teodora Brnjoš)
Ispitna stanica Energoinvesta u Sarajevu još nije prodata iako su za ovu vrijednu površinu na Alipašinom Mostu pojedine firme pokazale interes još 2017. godine.

Energoinvest je 2018. godine odlučio zemlju na kojoj se nalazi poznata ispitna stanica, a početna cijena zemljišta prije prve aukcije u maju 2018. bila je 15,8 mil KM. Niko se nije javio, pa čak ni firma koja je ranije pokazala interes.

Klix piše kako je tokom 2017. godine kompanija Energoinvest dobila pismo namjere od neimenovanog kupca za zemljište, pri čemu je tadašnji potencijalni kupac bio spreman dati 14 mil KM.

Prodaja, ili tačnije pokušaj prodaje, održan je tada posredstvom Agencije za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine.

Druga aukcija desila se u januaru ove godine, ali sa jednom bitnom razlikom - cijena je povećana i iznosila je više od 17,4 mil KM. Opet se niko nije javio.

Površina zemljišta je 19.640 kvadratnih metara, na prodaju su i privredni objekti koji su na njemu izgrađeni, osim same ispitne stanice koja će biti premještena.

Sarajevska ispitna stanica zapravo je jedna od rijetkih takvih postrojenja za ispitivanje dalekovoda u Evropi
Energoinvest je u 2017. godini zabilježio neto gubitak od 10 miliona KM, dok je 2018. godine zabilježen gubitak od 10,9 miliona KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.