Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobija univerzitetski park u 2020. - Pogledajte prvonagrađeno idejno rješenje (FOTO)

Na zеlеnom platou isprеd Univеrzitеtskog kampusa iduće godine trebalo bi da nikne univеrzitеtski park, rekla je Tanja Trkulja, profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF), uključena u idejno rješenje za ovu površinu.

Ističe da ovaj projekat, koji obuhvata parterno-pejzažno uređenje zelene površine pokraj Pravnog i Ekonomskog fakulteta, za cilj ima da se zelena površina zaštiti od gradnje te da studentima i građanima pruži kvalitetan prostor pun sadržaja.

Na platou kod Pravnog fakulteta već se radi instalacija zamišljena kao amfiteatar u prirodi. Ovo je samo početak uređenja velikog prostora, koji bi trebalo da postane univerzitetski park.

- Planirano je i da se uvedu pješačke i biciklističke staze, nove ambijentalne zone, kao što je pjaceta, prostor za učenje, druženje, aktivnu i pasivnu rekreaciju, kao i uređenje postojeće zelene površine biljkama, žbunjem i stablima - objasnila je Trkulja.

Naglasila je da se projekat formiranja univerzitetskog parka radi u sklopu projekta "Male intеrvеncije u prostoru", uz djеlovanjе grada Banjaluka i Univеrzitеta, te da je zamišljen kao zajednički projekat "small scale" tima Istraživačkog centra za prostor, kao i mentora i studenata AGGF-a.

Objašnjava da je inicijativa za stvaranje idejnog rješenja parka potekla od dekana Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

- Oni su se obratili nastavnicima AGGF-a da zajedno sa studentima četvrte godine urade ovo idejno rješenje. Odabrana su dva studentska rada za dalju razradu - rekla je Trkulja.

Dodaje da će se osim parka raditi i aktiviranje obale Vrbasa.

- Na obali Vrbasa je planirana izgradnja pješačkih i biciklističkih staza i postavka infrastrukture, a zatim sadnja zelenih struktura i postavka urbanog mobilijara - objasnila je Trkulja.

Naglašava da je idejno rješenje baza za izradu glavnog projekta.

- Idejno rješenje je podložno izmjenama i unapređenju, ali osnovna ideja o projektu univerzitetskog parka ostaje - zaključila je Trkulja.

Danijela Dušanić, jedan od autora prvonagrađenog studentskog idejnog rješenja, kazala je da je na projektu radila sa dvije koleginice, Jelenom Vuković i Majom Matić, i to u okviru izbornog predmeta Urbana priroda.

- Od analiza prostora, koncepta pa do detaljnog urbanističkog rješenja, ovaj projekat smo radili cijeli semestar - rekla je Dušanić.

Dodaje da su radili na analizi prostora i postojećih pješačkih pravaca, zadržavanju postojećih zelenih struktura, kao i uvođenju novih zelenih vrsta, kao i novih pješačkih i biciklističkih staza, te jednostavnog mobilijara koji će privući posjetioce.

- Blisko prisustvo rijeke Vrbas inspirisalo nas je na fluidne poteze pješačkih tokova, kao i mobilijara koji prati staze - kazala je Dušanić.


Fotogalerija
Idejno rješenje univerzitetskog parka u Banjaluci

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.