Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.09.2019.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uprkos visokim cijenama sve veća potražnja za stanovima u centru Zenice

(Foto: Suzana Obradović)
Potražnja za stanovima, kućama, zemljištem i drugim oblicima nekretnina u Zenici svakim danom je sve veća.

S povećanjem potencijalnih objekata na tržištu, povećava se i sama cijena kvadrata. No, za koje stambene objekte se Zeničani najčešće odlučuju, novinari portala Zenicainfo su provjerili s agentima za promet nekretninama.

- Najveće interesovanje, i to pretežno osobe mlađe životne dobi, pokazuju za stanovima u samom centru grada, čije cijene variraju od 1.200 do 1.800 KM po metru kvadratnom. Istovremeno, raste i zainteresovanost klijenata za kupovinom kuća. U tom smislu, najtraženije lokacije su Lukovo Polje i Perin Han, gdje cijene kvadrata dosežu visinu i do 2.200 KM - rekao je Emir Redžić, agent za promet nekretninama.

Prema Redžićevim riječima, lokacija nekretnine, spratnost i funkcionalnost stambenog objekta igraju presudnu ulogu u određivanju cijena kvadrata. No, pojedini građani Zenice nisu zadovoljni trenutnim cijenama.

A oni koji se i odluče na kupovinu, finansiranje najčešće osiguravaju putem kredita, zbog sve povoljnijih kamatnih stopa.

Od nekretnina koje su trenutno na tržištu, dodaje Redžić, 80% prodaje se ili kupuje posredstvom raznih agencija. Ipak, ni s ovom tvrdnjom pojedini sugrađani nisu saglasni ističući da bi se prometom nekretnina bavili sami, mimo plaćanja usluga agencijama za nekretnine.

U svakom slučaju, uslijed spomenute povećane potražnje za kvadratom nekretnine, i građevinski radnici, ali i investitori zadovoljno trljaju ruke, piše Zenicainfo.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.