NavMenu

Jablanica dobija novu privrednu zonu sa eko-turističkim parkom - Uskoro usvajanje regulacionog plana Privredna zona Donja Jablanica 2

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.08.2019. 12:26
Komentari
Podeli
Jablanica je sve više usmjerena na razvoj privrede, te je na području ove opštine do 2025. Prostornim planom predviđeno 13 privrednih zona. Kako eKapija saznaje iz Opštine Jablanica za tri poslovne zone je urađena detaljna prostorno-planska dokumentacija, dok su u Industrijskoj zoni Šljunkara svi kapaciteti već popunjeni.

- Što se tiče poslovnih zona sa prostorno-planskom dokumentacijom, to su Regulacioni plan Privredna zona Donja Jablanica 2, zatim Regulacioni plan Privredna zona Doljani–Bijeli potok i Regulacioni plan Privredna zona Jarišta 2. Regulacioni plan Privredna zona Donja Jablanica 2 je u fazi nacrta za koji još traje javna rasprava i daje mogućnost građanima da daju prijedloge, primjedbe i sugestije - istakli su iz Službe za upravu za prostorno uređenje Opštine Jablanica.

Nakon javnih rasprava slijedi usvajanje Regulacionog plana Privredna zona Donja Jablanica 2 i već mogu da se očekuju prvi radovi na uređenju ovog područja.

- Prema Regulacionom zemljište je namijenjeno za privrednu zonu, i manji dio je označen kao građevinsko zemljište. Ukupna površina područja obuhvaćenog Regulacionim planom je 10,62 hektara i predviđeno je 20 parcela za potrebe razvoja poslovanja i privrede, dok je ostatak prostora predviđen za propratne sadržaje, odnosno površine za razvoj potrebne infrastrukture i slično - kaže za eKapiju arhitekta Neska Palić iz Službe za upravu za prostorno uređenje.

Regulacionim planom je predviđeno da spratnost planiranih objekata ne prelaze P+1, a u najvećoj mjeri radi se o objektima sa suterenom i prizemnom etažom, te se preferira i kaskadni način gradnje.

- Ovakav pristup planiranim objektima prihvaćen je i iz razloga što se osim poslovne namjene, na ovom području planiraju i sadržaji koji će doprinjeti razvoju turizma i rekreacije - ističe Palić.

Regulacioni plan Privredna zona Donja Jablanica 2Regulacioni plan Privredna zona Donja Jablanica 2


U planu i eko-turistički park

Dodaje da je južni dio lokacije planiran kao adrenalinski park.

- Nagib i vegetacija terena omogućavaju smještanje zip lajna, uspostavljanje penjališta za sportsko penjanje, razvijanje biciklističkih brdskih staza i pješačkih staza, što može imati veliki benefit za razvoj turističke ponude opštine Jablanica.

Palić kaže i da je s druge strane željezničke pruge, planiran eko-turistički park, kao dopuna razvoju ruralnog i gastroturizma Jablanice.

- Ovom prostoru se može pristupiti iz naselja Donja Jablanica. Lokalitet nije pogodan za smještanje bilo kakvih privrednih objekata, ali se može odlično formirati kao voćnjak, u kojem će se razvijati gastro i eko-turizam. Veliki broj turista danas traži parcipativan vid odmora, u kojem u sklopu poljoprivrednih gazdinstava, osim što mogu kupiti i isprobati proizvode, mogu i učestvovati u njihovom uzgoju i berbi. Takva jedna zona se može formirati na padinama ovog dijela obuhvata, sa nekoliko zona u kojim će se uspostaviti punktovi za turiste, sa potrebnom pratećom infrastrukturom, odnosno toaletima, prostorima za odmor, degustaciju, ostavljanje alata itd.

Na južnoj strani, odnosno preko puta eko-turističkog parka, dodaje Palić, jedan dio obuhvata je iskorišten za uspostavljanje malinjaka, s obzirom na to da se radi o vrlo strmom i nepristupačnom terenu, na kojem nije moguć smještaj privrednih objekata.

- Međutim, preporuka je da se u kontaktnim parcelama smještaju proizvodni pogoni koji mogu koristiti ove ili druge plodove u preradi, te da se stvori sistem uzgoja, pakovanja i distribucije na jednom mjestu.

Lokacija buduće Privredne zone Donja Jablanica 2 je planirana na rubnom području naselja Donja Jablanica, uzduž magistralnog puta Sarajevo-Mostar, dok kroz središnji dio plana prolazi željeznička pruga Sarajevo-Čapljina.


- Unutar granica plana nema izgrađenih objekata, ali su evidentirani infrastrukturni objekti. Na sjeverozapadnom dijelu granice obuhvata nalazi se rezervoar, sa kojeg se preko glavnog cjevovoda, voda dalje distribuira prema naseljenim mjestima u okruženju. Navedeni infrastrukturni elementi će u određenoj mjeri usloviti urbanističku postavku ovog plana, budući da je uz sve koridore neophodno poštovati utvrđene zaštitne pojaseve - ističe Neska Palić.

U sklopu ovog plana biće potrebno planirati novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i novu elektroenergetsku infrastrukturu.

Mogućnost za izgradnju punionice vode

Iz Opštine Jablanica kažu da je privredna zajednica iskazala ineteres za ovu privrednu zonu kako bi dobila veću mogućnost u izboru lokacija za različite vrste privredene proizvodnje.

- Privrednici žele da dobiju što povoljnije uslove za razvoj privrede kao što je punionica vode koja se zbog blizine izvorišta može graditi na jednoj od ponuđenih parcela. Cijenu zemljišta svake parcele će odrediti sudski vještak, a konačna cijena će zavisiti od ishoda licitacije - ističu iz Opštine.

Dodaju da bi u ovoj Privrednoj zoni željeli privući nove privredne grane koje do sada nisu postojale u Jablanici.

- S obzirom na to da je plan u fazi nacrta tek nakon njegovog usvajanja Služba za upravu za prostorno uređenje, građenje, zaštitu okoline i stambeno-komunalne poslove donijeće Program uređenja građevinskog zemljišta za Privrednu zonu Donja Jablanica 2 gdje će tačnije definisati uređenje zone - kažu iz Opštine.

Nakon toga kreće izgradnja potrebne infrastrukture koja će olakšati investitorima gradnju na parcelama.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.