NavMenu

Uprkos smanjenju cijena, nekretnine u RS teško nalaze kupca: Jeftinije teže prodati

Izvor: Fokus Petak, 25.09.2009. 13:42
Komentari
Podeli

Zbog posljedica ekonomske krize i pada kupovne moći stanovništva, potražnja za nekretninama u Republici Srpskoj opala je, a takva tendencija očekuje se i u narednom periodu.

Prema podacima agencija koje se bave prodajom nekretnina, cijene stanova u posljednjih godinu dana pale su u prosjeku između 300 i 500 KM, ili oko 20 do 30 % po kvadratnom metru. I dalje su najskuplji stanovi u Banjoj Luci, gdje je za kvadratni metar novoizgrađenog stambenog prostora potrebno izdvojiti i do 2.700 KM, dok se cijena starih stanova, u zavisnosti od dijela grada u kojem se nalaze, kreće od 1.600 KM.

Vlasnici agencija za promet nekretninama nerado daju prognoze, ali ipak ne očekuju pad cijena.

"Interesovanja ima, ali nema realizacije. Stanje na tržištu još je nestabilno, pa klijenti, kada saznaju cijene, odustaju od kupovine. Već odavno mladi bračni parovi radije se odlučuju za kupovinu placeva za gradnju kuće, koji u prosjeku koštaju od 50 do 70 KM po kvadratnom metru", kaže vlasnica Agencije za promet nekretninama u BiH "Euro agent", Senka Gatarić-Vasilić.

Jelena Simić iz preduzeća "Žute zgrade", u banjolučkom naselju Petrićevac, kaže da u tom dijelu grada kvadratni metar stana, uključujući PDV, košta najmanje 2.300 KM, ali prava cijena i ostali uslovi ugovaraju se između investitora i kupca.

Na jugu Republike Srpske ističu da je potražnja mala, a cijene manje za 60 % u odnosu na isti period prošle godine.

"Kvadratni metar stambenog prostora u novogradnji može se kupiti po cijeni od 1.300 KM, pa do 1.800 maraka u najelitnijim objektima. Cijena starih stanova pala je na hiljadu maraka po kvadratnom metru. Kuće se slabije prodaju, a visoko kotiraju placevi prema Dubrovniku", ističe vlasnik agencije "Tviko", Vaso Milić.

Na sjeveru Srpske ništa se nije promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Ponuda je i dalje dobra, ali sve je manje kupaca stanova. Kao glavne razloge navode strože uslove dobijanja kredita.

"Došlo je do određenog zasićenja potražnje, jer je slaba kupovna moć stanovništva, a prisutan je i strah od kreditnog zaduženja. Novi stanovi mogu se kupiti po cijeni od najmanje 1.300 maraka za kvadratni metar, a stari za hiljadu maraka po kvadratu", rekla je suvlasnica agencije "Krov" iz Bijeljine Gordana Draganić, koja, kaže, ne očekuje dodatni pad cijena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.