Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 11.08.2019.| 16:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prodaja nekretnina u RS cvjeta uprkos skupljem kvadratu - Broj prodatih novih stanova u drugom tromjesečju veći za oko 60%

Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)
Cijena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju ove godine bila je veća za 19 KM u odnosu na prvi kvartal, a uprkos tome, prodavci nekretnina zadovoljno trljaju ruke jer su uspjeli prodati 50 stanova više.

Osim boljih rezultata u odnosu na prvi kvartal ove godine, statističari su zabilježili i rast prodaje u poređenju sa drugim kvartalom 2018. godine. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine za oko 60% veći nego u istom periodu lani.

- U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 395 stanova po prosječnoj cijeni od 1.532 KM po metru kvadratnom - naveli su u Zavodu za statistiku.

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu je prodato 346 novih stanova po prosječnoj cijeni od 1.513 KM po kvadratu.

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u blagom porastu, prodavci nekretnina ističu da se manji stanovi prodaju već u izgradnji.

- Cijena kvadrata novih stanova u Banjaluci iznosi do 2.200 KM i zavisi od lokacije i spratnosti. Najviše se prodaju stanovi do 45 kvadrata - rekao je vlasnik banjalučke Agencije za nekretnine Senzor Manojlo Popović.

Cijene kvadrata "otišle su u nebo" i na području Bijeljine, a u tamošnjim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je kvadrat za nekoliko mjeseci poskupio i do 40 KM.

- Uprkos poskupljenju prodaja stanova je zadovoljavajuća. Uglavnom se traže stanovi površine do 40 kvadrata, koje najčešće pazare mladi bračni parovi ili naši ljudi u dijaspori koji su pred penzijom i planiraju da se vrate u Bijeljinu - rekla je vlasnica agencije Sim nekretnine Jovana Despotović.

Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine Tviko Vaso Milić ističe da se novi stanovi manje kvadrature na području Trebinja razgrabe i prije tehničkog prijema zgrade.

- Cijena kvadrata novih stanova kreće se do 2.100 KM i viša je za oko 10 do 15%, međutim prodaja ide iznenađujuće dobro - rekao je Milić i dodao da nove stanove površine između 35 i 45 kvadrata pazare uglavnom Trebinjci koji rade u inostranstvu.

Polovni stanovi

Vaso Milić ističe da se na području Trebinja veoma dobro prodaju i stanovi stare gradnje, iako je i njihova cijena skočila.

- Za kvadrat u starogradnji potrebno je i do 1.800 KM, a uprkos tome sve je rasprodato - rekao je Milić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.