Izvor: Klix | Četvrtak, 08.08.2019.| 14:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlasnik Milkosa želi graditi stambeno-poslovni kompleks na Pofalićima - Predviđeno više od 700 stanova na prostoru nekadašnje mljekare

U sarajevskoj Mjesnoj zajednici Pofalići I u srijedu, 7. avgusta, je održana javna rasprava o Nacrtu Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta Milkos. Naime, u sarajevskom naselju Pofalići, uskoro bi se mogao graditi poslovno-stambeni kompleks Green city.

Iako su neki mještani ovog sarajevskog naselja negodovali zbog izgradnje ovog stambeno-poslovnog kompleksa direktor sarajevske mljekare Milkos Aldin Fakić kazao je kako će izgradnja ovog kompleksa donijeti mnoge benefite i za samo naselje, ali i grad Sarajevo općenito.

- Pofalići će dobiti novi moderan poslovno-stambeni kompleks koji će imati svoja garažna mjesta i neće stvarati problem za saobraćajnu infrastrukturu. Riješit će se pitanje saobraćajnih uključnih i isključnih tačaka. Bit će tri tačke koje će onemogućiti stvaranje gužvi - kazao je Fakić.

Dodao je i kako je ovo mjesto nekada bilo industrijska zona, te da problemi s infrastrukturom vodovoda i kanalizacije, te elektorenergetske strukture neće biti.

- Nekada je mljekara prerađivala 200.000 litara mlijeka, a za svaki litar mlijeka bio je potrebno šest litara vode što znači da se trošilo milion litara vode dnevno. Mljekara također ima svoju trafostanicu tako da ni elektroenergetska infrastruktura nije problem - kazao je.

U kompleksu će se naći obdaništa, igraonice, ordinacije, kino, kuglane.

- Ovim projektom stvaramo pretpostavke za jednim modernim naseljem koje će imati dosta zelenih površina i parkova. Sadašnja lokacija Milkosa ima 5.400 metara kvadratnih, a ova će imati 3.900 koji će biti pretvoreni u zelene površine i parkove - objasnio je te dodao kako se problema koje građani očekuju nakon izgradnje neće biti.

Ovaj stambeno-poslovni kompleks, kako piše Klix, koji uključuje 770 stanova i 938 garažnih mjesta mogao bi biti izgrađen nakon eventualnog usvajanja urbanističkog plana. Investitor projekta je firma Green City Sarajevo čiji je vlasnik sarajevska mljekara Milkos, a 100-postotni vlasnik Milkosa je firma Teloptic u vlasništvu Nedima Čauševića.

Procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100-2.500 stanovnika.

Predviđaju se po jedna zgrada od 15 spratova, jedna od 13, jedna od 11, jedna od tri, te jedna stambeno-poslovna zgrada minimalne spratnosti. Maksimalna dozvoljena visina nebodera bila bi 50 metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.