Izvor: Radio 021 | Srijeda, 31.07.2019.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nekretnine se mnogo bolje prodaju u kvartovima sa više pješačkih staza

(Foto: eakkaluktemwanich/shutterstock.com)
U zgradama koje se nalaze u dijelovima grada koji imaju dobro razvijenu pješačku mrežu, mnogo je bolja prodaja i iznajmljivanje prostora u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima.

Pješačenje svakako ima višestruke koristi po pitanju kvaliteta života, ali i dobro organizovana mreža pješačkih staza utiče da su objekti različitih namjena dostupniji, što se automatski odražava i na zadovoljstvo građana, prenosi portal Gradnja.rs.

Imajući ovo u vidu, stručnjaci iz Centra za nekretnine i Univerziteta Džordž Vašington, koji je situirani u američkoj prestonici, nastoje da utvrde uticaj pješačkih mreža u urbanim područjima na razvoj i funkcionisanje grada. Oni su definisali WalkUP kao mjernu jedinicu u ovom sistemu.

Prodaja nekretnina ide mnogo bolje u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima.

Prema njihovim izvještajima, u zgradama koje se nalaze u dijelovima grada koji imaju dobro razvijenu pješačku mrežu, mnogo je bolja prodaja i iznajmljivanje prostora u odnosu na one četvrti koje prednost daju automobilima, piše Curbed.

Gradovi sa najvećim procentom WalkUP u Americi su: Njujork, Denver, Boston, Vašingon, San Francisko i Čikago. Detroit se nalazi čak na 23. mjestu. Međutim, trenutna ulaganja u pješačke zone u Detroitu su najveća u Sjedinjenim Američkim Državama. U periodu od 2010. do 2018. godine Detroit je najviše radio na ovom polju urbanizacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.