NavMenu

Novi pokušaj prinudne prodaje hotela Vučko na Jahorini - U toku dva postupka po istom pravnom osnovu

Izvor: Capital Petak, 12.07.2019. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: www.oc-jahorina.com)
Aparthotel Vučko, jedan od najpoznatijih hotela na Jahorini, ponovo će u ponedjeljak biti ponuđen na prodaju u izvršnom postupku koji je pred Osnovnim sudom u Sokocu pokrenula Addiko banka s ciljem naplate kredita od 11,27 mil KM.

Izvršni postupak koji je protiv hotela pokrenula nekadašnja Hypo Alpe Adria, a danas Addiko banka, kako bi naplatila milionski kredit, osporava vlasnik hotela, firma B&B Vučko, zbog čijih prigovora je prodaja već nekoliko puta odgađana.

Osim banke, izvršni postupak protiv Vučka vodi i firma Bora na koju je Addiko banka prenijela svoja potraživanja od hotela.

Upravo je to sporno zastupniku Vučka Predragu Barošu koji smatra da banka ne može da se pojavljuje kao tražilac izvršenja jer ona nema potraživanja od Vučka, s obzirom na to da ih je ranije prenijela na firmu Bora.

- Banka je pokrenula izvršni postupak, a nakon toga je prenijela potraživanja od Vučka na Boru. Banka potom podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Sokocu da se izvrši promjena tražioca izvršenja, tako da novi tražilac izvršenja bude Bora. Međutim sud je to odbio, obrazlažući da se nakon pokretanja izvršnog postupka ne može mijenjati tražilac izvršenja - kazao je Baroš.

Takav stav Osnovnog suda u Sokocu potvrdio je i Okružni sud u Istočnom Sarajevu, nakon čega se došlo u situaciju da se protiv Vučka vode dva postupka po istom pravnom osnovu.

Banka pokušava da naplati 11,27 mil KM, a Bora 12,6 mil KM.

- S obzirom na to da je banka svoja potraživanja prenijela na Boru i da u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji nema nikakvih potraživanja prema Vučku, što su nam dopisom i potvrdili, kao i da je kroz zemljišne knjige evidentiran prenos potraživanja, tako da je novi založni povjerilac Bora, smatramo da nema nikakve mogućnosti da banka vodi ovaj izvršni postupak - kaže Baroš.

On je istakao da bi shodno stavu suda, Addiko banka trebalo da povuče prijedlog za izvršenje i da se izvršni postupak obustavi, a da onda Bora pokrene novi izvršni postupak u cilju naplate tog potraživanja.

Prema posljednjoj procjeni vrijednost hotela Vučko iznosi 10,8 mil KM, što advokat Vučka takođe osporava navodeći da način na koji se došlo do te brojke nije logičan.

- Sud je sabrao dva nalaza vještaka koji su vrednovali iste stvari, dok vrijednost apartmana nije procijenjena na pravi način - tvrdi Baroš.

Dodao je i da je Vučko pokušao da poništi ugovor o prenosu potraživanja sa Addiko banke na firmu Bora, ali da je pravosnažnom presudom suda utvrđeno da je ugovor pravno valjan.

- To znači da samo Bora može da bude tražilac izvršenja - tvrdi Baroš.

Pravni zastupnik Addiko banke Feđa Tihić rekao je da nema saglasnosti klijenta za davanje izjava.

U sklopu hotela Vučko postoji nekoliko lamela, a prethodnih godina izgrađeno je više apartmana koji su prodati i više nisu u vlasništvu firme B&B Vučko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.