Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 10.09.2009.| 09:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Postavljen kamen temeljac za izgradnju južnog krila medicinskog bloka Kliničkog centra u Banjoj Luci: Počinje izgradnja centra za radioterapiju

(Foto: b)

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, i Jozef Priel, predsjednik panevropske kompanije "Euromedic", položili su 09.09.2009. godine kamen temeljac za izgradnju južnog krila medicinskog bloka Kliničkog centra u Banjoj Luci u okviru kojeg će biti i jedan od najsavremenijih centara za radioterapiju.

Cijena cjelokupnog projekta iznosi oko 30 miliona maraka, rok završetka radova je juni naredne godine, a budući centar za radioterapiju moći će pružiti usluge za oko 900.000 pacijenata.

Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je da je banjalučki KC samo prošle godine zbog liječenja 1.500 svojih pacijenata u drugim klinikama za radioterapiju platio više od pet miliona maraka.

"Pored ovoga, bitno je da dobijamo najsavremeniju metodu za liječenje raznih vrsta raka. Izgradnja južnog krila podrazumijeva i zvaničan početak rekonstrukcije KC-a, što znači povlačenje starog dijela bolnice, izgradnju edukativnih institucija, Srednje medicinske škole i Medicinskog fakulteta", pojasnio je Dodik.

On je podsjetio da su se najveći problemi koji su odgodili početak rekonstrukcije KC-a odnosili i na potragu za dokumentacijom.

"Kada smo to završili, ustanovili smo da ona nije potpuna. Ne želim da potenciram, ali jedna od činjenica je da kada je KC u Banjoj Luci izgrađen nije ni bilo upotrebne dozvole", rekao je Dodik podsjetivši i na nekorektnost pojedinih krugova iz Federacije BiH koji su uzrokovali da raniji partner u rekonstrukciji KC-a, odnosno holandska vlada odustane od svog ranijeg obećanja.

"To nas je zadržalo godinu i po dana", kazao je Dodik, podsjetivši ujedno da će rekonstrukcija i pored svega biti zahtjevna jer bolesnici neće biti nigdje premještani.

Jozef Priel, predsjednik panevropske kompanije "Euromedic", izjavio je da će budući centar za radioterapiju biti najmoderniji u širem regionu, te da će pružati usluge za pacijente iz zemlje i regiona.

"Dovešćemo najsavremeniju opremu koja će biti praćena uslugom na svjetskom nivou, a kadrovi iz Banja Luke, koji će biti zaposleni u centru za radioterapiju, obučavaće se na prestižnim institutima u Evropi", kazao je Priel.

On je podsjetio da je jučerašnji datum ujedno bio i simboličan jer je kompanija "Euromedic" proslavila deset godina od prvog pojavljivanja u BiH i RS uopšte.

"Otvorivši još ranije Centar za dijalizu u banjalučkom KC-u, dokazali smo da javno i privatno partnerstvo nije greška", podsjetio je Priel.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, smatra da je izgradnja centra za radioterapiju najkomplikovanija u medicini, jer zahtijeva posebne uslove gradnje, te veoma skupu i sofisticiranu opremu.

"Izdvojili smo još ranije 20 miliona maraka za rekonstrukciju. Dio novca je već iskorišten za jedan dio usluga, urađeno je kompletno vodosnabdijevanje, potpuno rekonstruisana kanalizacija, a u fazi je renoviranje liftova", kazao je Škrbić dodavši da će se nastojati da kompletna zgrada bude završena u istom roku.

Škrbić je podsjetio da investitor "Euromedic" izdvaja 15 miliona maraka za izgradnju dvije etaže koje će biti pod zemljom i prizemlje, dok će etaža iznad i kompletna lamela pripasti KC-u.

Mirko Stanetić, direktor KC-a, kazao je da se u Banjoj Luci gradi najsavremeniji centar za onkološke bolesti, te da više nije bilo vremena za čekanje.

Marijan Bilić, predstavnik "Euromedic International" za BiH, podsjetio je da je čitav projekat pripreman još od novembra prošle godine.

"Ovih osam mjeseci trajala je priprema za izvođenje tehnološki najkomplikovanijeg projekta u medicini", podsjetio je Bilić dodavši da će svaki pacijent koji bude imao zdravstveno osiguranje, bilo da dolazi iz BiH ili regiona, imati besplatan tretman.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.