Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.07.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS želi veću kontrolu u građevinskom sektoru - Od inspekcija zatražen angažovaniji rad

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zatražilo je od Republičke uprave za inspekcijske poslove - urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije dodatno angažovanje s ciljem blagovoremenog sprečavanja nepravilnosti u procesu građenja.

S obzirom na to da su u postupku izdavanja upotrebnih dozvola za objekte za koje je nadležno ministarstvo, kod velikog broja objekata uočeni nedostaci, kada je riječ o ispravnom i pravovremenom vođenju gradilišne dokumentacije tokom izgradnje, Ministarstvo je uputilo pisani zahtjev Republičkoj upravi za inspekcijske poslove - urbanističko-građevinskoj i ekološkoj inspekciji da se, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, blagovremeno angažuje.

- Osim neažurnog vođenja građevinskog dnevnika koji, nerijetko, ovlašteni predstavnik izvođača i nadzorni organ i ne potpišu, uočeno je, takođe, da vrlo često nadzor nad građenjem se uopšte ne vrši već se izjave nadzornog organa i ovjera gradilišne dokumentacije vrši naknadno, kad su radovi već završeni i kada je podnesen zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole. Osim navedenog, za vršenje nadzora investitori često angažuju lica koja ne ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju, zbog čega se naknadno traže alternativna rješenja koja ne garantuju da su radovi tokom građenja izvedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijim i da imaju propisani kvalitet - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ističe se da je uočeno da kontrolu kvaliteta ugrađenih građevinskih proizvoda često vrše lica koja za to nemaju odgovarajuće ovlaštenje koje izdaje Ministarstvo u skladu sa Zakonom o građevinskim proizvodima i Pravilnikom o projektovanju, izradi i održavanju liftova, što takođe dodatno usložnjava postupak tehničkog pregleda objekta i izdavanje upotrebne dozvole.

Zbog navedenog, resorno ministarstvo zahtijeva dodatno angažovanje nadležnih inspekcijskih organa, odnosno češće kontrole pravovremenog i ispravnog vođenja gradilišne dokumentacije, kao i kontrole da li angažovani učesnici u građenju ispunjavaju uslove propisane zakonima i drugim propisima kojima je uređena oblast građenja objekata, ali i preduzimanje odgovarajući mjera protiv onih učesnika koji se tokom građenja ne pridržavaju propisa, bez obzira da li se objekat finansira iz javnih prihoda ili nekih drugih sredstava.

Ministar Srebrenka Golić ističe da Ministarstvo prilikom izdavanja građevinske dozvole, jedan primjerak dostavlja i Republičkoj urbanističko-građevinskoj i ekološkoj inspekciji.

- Očekujemo da se, u skladu sa nadležnostima i ovlaštenjima, inspekcija uključi od samog početka građenja i kontroliše zakonitost i kvalitet građenja tokom čitavog trajanja. Jedino tako će se blagovremeno spriječiti uočene pojave i nećemo biti u situaciji da se bavimo otklanjanjem posljedica, što je nekada vrlo komplikovano i skupo, već ćemo otkloniti uzroke koji dovode do tih pojava - dodala je Golić.

Ministarstvo je ranije zatražilo od Republičke uprave za inspekcijske poslove da, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši kontrolu ispunjenosti uslova za licence koje je ministarstvo izdalo pravnim licima za šest pravnih lica. U izvještaju koji je dostavljen ministarstvu navedeno je da, osim manjih nepravilnosti koje su u međuvremenu otklonjene, kontrolisana pravna lica ispunjavaju uslove za obavljanje poslova za koje imaju licencu.

- U planu je da do kraja godine budu izvršene provjere ispunjenosti uslova u svim pravnim licima kojima je Ministarstvo dalo licence iz svoje nadležnosti, i ukoliko se tokom kontrole evidentiraju nepravilnosti, kontrolisana preduzeća će biti sankcionisana ili umanjenjem datih ovlašćenja ili ukidanjem licence - naglasila je ministar Golić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.