NavMenu

Prodaja stanova: Cijene u BiH pale između 20 i 30 %

Izvor: Tuzlanski list Ponedjeljak, 07.09.2009. 15:43
Komentari
Podeli

U agencijama kažu da građane muči neizvjesnost koju nosi kriza, ali prije svega visoke kamatne stope na stambene kredite, kao i pooštreni kriterijumi za dobijanje tih kredita. U Agenciji za nekretnine "Sezam" u Banjoj Luci rekli su da stanove niko ne kupuje i da ne pamte ovakvu situaciju na tržištu.

"I ranije se znalo dešavati da se stanovi manje prodaju, ali ovako teška situacija kao što je sada, nije bila nikad. Veliki je problem to što se ova situacija već dugo zadržala", kazali su u "Sezamu" i dodali da je cijena stanova kod njih u odnosu na period od prije šest mjeseci niža za oko 30 %.

Da je prodaja stanova opala, potvrdili su i u Agenciji za nekretnine "Pont" iz Banja Luke. "Građani očekuju da stanovi budu povoljniji jer su nova pojeftinjenja najavljena već za jesen", kazali su u "Pontu" i dodali da ima građana koji se raspituju za nekretnine, ali da ih slabo ko kupuje.

Maho Taso, direktor Agencije za nekretnine "Prostor" iz Sarajeva, rekao je da se u posljednjih šest mjeseci stanovi daleko manje prodaju iako im je cijena povoljnija za oko 30 %.

"Stručnjaci najavljuju da će situacija na jesen biti bolja. Ukoliko se ljudi iz inostranstva odluče da kupuju stanove u BiH, ne bi trebalo doći do pojeftinjenja, ali ako dođe do povećanja novoizgrađenih stanova, cijene će vjerovatno biti povoljnije", pojasnio je Taso. Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja i to što su banke u posljednje vrijeme pooštrile kriterijume za dobijanje kredita.

Kamel Ratkušić, vlasnik Agencije za nekretnine "Agent" iz Mostara, kazao je da je prodaja stanova u Mostaru opala za čak oko 50 % u odnosu na period od prije pola godine. Borko Đurić, direktor građevinskog preduzeća "Krajina", rekao je da nemaju poseban razlog da idu sa sniženjem cijena stanova.

"U ovom trenutku bilo bi nerealno govoriti o sniženju cijena stanova, ali to ne znači da će isti poskupjeti. Nastojaćemo poboljšati nivo kvaliteta i čekaćemo kada će biti bolja situacija na tržištu", istakao je Đurić.

On je dodao da za kupce ne bi bilo dobro da cijene stanova budu snižene jer sigurno ne bi time dobili ono što su platili, odnosno dovoljno dobar kvalitet. "Ukoliko bi sad izvođači radova snizili cijene, to ne bi bilo korektno prema kupcima koji su već uplatili određenu sumu novca za stan po skupljim cijenama", kazao je Đurić i dodao da je u posljednje vrijeme drastično pala potražnja za stanovima.

Vlasnik i direktor agencije BH Nekretnine i investicije iz Tuzle, Ismail Besniku kaže da su cijene stanova u Tuzli u ovoj godini pale između 20 i 50 %, zavisno od dijela grada u kojem se nalaze.

"U Tuzli je u ovoj godini nešto slabija gradnja, ali svi stanovi u objektima koji se završavaju su prodati, što nije slučaj sa drugim gradovima, Sarajevom na primjer. Ja predviđam da će u narednom periodu cijene stanova u Tuzli polako rasti, u skladu sa oporavkom ekonomije u Evropi, koja je već evidentna", ističe Besniku.

Dragovan Petrović, sekretar Udruženja potrošača RS rekao je da se stanovi manje prodaju jer je opala kupovna moć stanovništva, ali i zbog činjenice da mnogi ostaju bez posla. "Oni koji bi sad možda i odlučili da kupe stan odustaju jer su banke pooštrile kriterijume za kredite", istakao je Petrović.

Mensud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača FBiH, rekao je da građani ne kupuju stanove zbog krize, ali poručuju da će banke morati malo da "olabave" i daju povoljnije kamate na kredite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.