Izvor: eKapija | Petak, 29.03.2019.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi izgled Širokog Brijega - Grad predložio uređenje centralnog dijela

Široki Brijeg (Foto: sirokibrijeg.ba)
Grad Široki Brijeg uskoro bi trebalo da doživi potpunu rekonstrukciju, jer je gradska uprava objavila prijedlog urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelizaciju prostora poznatijeg kao "robna kuća".

Uz središte grada, odnosno Trg Ante Starčevića nalazi se i hotel Park, a tamošnji prostor koji djeluje zastarjelo trebao bi doživjeti novi oblik.

U potpunu rekonstrukciju trebao bi ići spomenuti trg koji trenutno uglavnom služi kao parkiralište, zatim robna kuća, parkirališni prostor ispod robne kuće na mjestu starog kolodvora, nogostup od Trga širokobrijeških žrtava pa sve do Trga Ante Starčevića, te sjeverni trg odnosno mjesto gdje je nekada stajao spomenik Kameni cvijet, poznatiji pod nazivom Partizanska ruža.

Sadašnji glavni širokobriješki trg dobio bi novi izgled, uz drvored i fontane, a u planu je izrada i pješačke zone s istočne i južne strane rijeke s tim da bi se postojeća prometna komunikacija zadržala.

Takođe je predloženo da se napravi pješački most preko rijeke Lištice koji bi spajao šetnicu kod robne kuće s nogostupom na drugoj strani obale.

Spomenuti sjeverni trg trebao bi dobiti fontanu i urbani mobilijar, a planovi za provedbu fontana postoje otkako je postavljana kanalizacija u gradu prije nekoliko godina.

O svemu će biti provedena i javna rasprava, a sadašnje uređenje gradskog središta Širokog Brijega datira iz 70-ih godina 20. stoljeća.

- Urbanistički planovi mogu imati određene preinake, a još uvijek nije poznato vrijeme izvedbe planiranih radova. Kada su u pitanju fontane trenutno postoje tri mogućnosti izvedbe, dok će struka odlučiti koja će izvedba biti najbolja - rekao je šef gradskog Odsjeka za obnovu i razvoj Boro Đolo.

Inače, osim postojećih planova, grad trenutno radi i na uređenju šetnice u Borku tik uz rijeku Lišticu koja je udaljena oko 800 metara od gradskog središta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.