NavMenu

Vlada RS najavila podršku izgradnji turističkog kompleksa Busija u Loparama

Izvor: RTRS Srijeda, 27.03.2019. 15:28
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: bane.m/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srpske podržaće izgradnju turističko-rekreacionog i izletničkog centra Busija na Majevici u opštini Lopare. To su, nakon sastanka sa načelnikom Lopara i investitorom ovog kompleksa, izjavile ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i za trgovinu i turizam Dragica Kovač.

Izgradnja višemilionski vrijednog turističkog kompleksa, okruženog sa sedam opština i gradova, doprinijela bi ekonomskom razvoju ove regije i ostanku mladih.

Na 840 metara nadmorske visine na majevičkom vrhu Busija, na prostoru od 500 dunuma, planirana je izgradnja brojnih turističko-rekreativnih i sportskih sadržaja. Ovaj lokalitet okružen je sa sedam opština i gradova, a u krugu od 50 kilometara nalazi se i aerodrom.

Izgradnja ovakvog kompleksa je od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja, te će imati podršku Vlade Srpske. Prema riječima Srebrenke Golić, ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, dio posla je već urađen.

- Razumijemo da je ovo jedna velika investicija koja bi dovela do značajnog zapošljavanja mladih i školovanih ljudi, a ovakav turistički kompleks bio bi ponos cijele regije - rekla je Golić.

Izgradnja ovog kompleksa majevičkom vrhu Busija je ambiciozan projekat, a prirodne ljepote sa bogatom florom, ljekovitim biljem i šumskim voćem samo će obogatiti planirane sadržaje.

- U planu su ski staza, jedno veliko i možda i dva fudbalska terena, mnogo malih igrališta za odbojku, košarku. Tu su i razne igraonice, sadržaji, zatim hotel, apartmani, dva jezera, staze za šetače, bicikliste - istakao je investitor Svetozar Ostojić, vlasnik bijeljinske firme Mega drvo.

Ovaj projekat ima veliki značaj za turistički, ali i ekonomski razvoj opštine Lopare. Priliku za razvoj dobijaju i seoska domaćinstva.

- Svaki razvoj turizma za sobom povlači i razvoj okolnih zajednica, znači razvoj ruralnih sredina gdje će ljudi imati priliku da ponude svoje domaće lokalne proizvode - rekla je Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Na Busiji trenutno postoje četiri objekta, a u proteklih 12 godina kroz ovo mini odmaralište prošlo je oko 50.000 gostiju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.