NavMenu

U planu uređenje turističke zone Kaluđerica na 32 hektara u Petrovu - Predviđeno vikend naselje, etno selo, hoteli

Izvor: eKapija Petak, 22.03.2019. 11:52
Komentari
Podeli
Pred opštinom Petrovo je šansa da u narednim godinama obogati turističku ponudu, i to razvojem turističke zone Kaluđerica na obroncima planine Ozren. U tom cilju urađen je i Regulacioni plan te zone, koji predviđa mnoštvo novih sadržaja kako bi se oživio ovaj kraj. Plan je još 2010. godine izradila banjalučka firma Geoput.

Kako je eKapiji rečeno iz Opštine Petrovo, a nakon što su ove sedmice teren obišli ministarka turizma RS i načelnik opštine, krenuli su prvi infrastrukturni radovi, tj. uređenje saobraćajnica radi lakšeg prilaza ovoj zoni. Nakon toga, u planu je da se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RS uđe u posao istraživanja bušotine i eksploatacionog bunara. Regulacioni plan je predvidio da se na ovom lokalitetu gradi fabrika vode, a ovih dana se priprema tenderska dokumentacija za bušotinu.

Turistička zona Kaluđerica, koja bi prema Regulacionom planu obuhvatila 32,7 hektara, imala bi vikend naselje sa 78 vikendica i kuća za odmor, a svoje mjesto bi našla i poljoprivredna gazdinstva. Ideja je da se vikend naselje uredi tipski.

- Jedna od preporuka je da se kroz urbanstički projekat ili različita idejna rješenja pronađe odgovarajući tip ili nekoliko tipova objekata koji zadovaljavaju estetske aspekte, gdje će se definisati materijalizacija i oblikovnost objekta ili da prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti idejna rješenja pojedinačnih investitora budu sastavni dio urbanističke saglasnosti, odnosno da budu usvojena od strane stručne komisije nadležnog odelenja Opštinske uprave, paralelno sa izdavanjem urbanističke saglasnosti - navodi se Regulacionim planom.

Od poslovnih djelatnosti u ovoj zoni su planirani turističko-ugostiteljski sadržaji, i to hotelski kompleksi na dva lokaliteta, kao i fabrika vode. Predviđena je i jedna zona za izgradnju sportskih i rekreativnih objekata na ostalom građevinskom zemljištu. Prostor za sport i rekreaciju, uz odgovarajuće objekte, nalazio bi se između planiranih hotelskih kompleksa.


Poseban adut bilo bi etno selo u okviru ove turističke zone, na 25 ari. I za njega bi, kako stoji u Regulacionim plnu, trebalo uraditi urbanistički projekat.

- Zbog specifičnosti tražene namjene, planirano je da ovaj sadržaj bude definisan urbanističkim projektom kojim će se definisati detaljno urbanističko rješenje i arhitektonska rješenja objekata unutar planirane cjeline.

Što se tiče javnih površina, glavni dio bi se nalazio u sjevernom dijelu obuhvata plana. Tu bi se formirali sportski tereni, dječija igrališta i zona izletišta uz vodene površine, gdje se planira i izgradnja manjeg jezera.

Staze za šetnju, kao i trim staze, nalazile bi se u prostoru između zona hotelskog i sportskog sadržaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.