NavMenu

Kako privući turiste u Jezero - Studija potencijala opštine predviđa uređenje obala Plive i jezera Veliki Đol, izgradnju hotela i bungalova

Izvor: eKapija Srijeda, 13.03.2019. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: WHANJEED/shutterstock.com)Ilustracija
Uređenje obala rijeke Plive i jezera Veliki Đol, te izgradnja novih ugostiteljskih sadržaja i bungalova mogli bi da privuku još turista u Jezero. Potencijali koji bi zadržali turiste u ovoj maloj opštini su mogućnosti za ribolov i plovidbu, kao i okolna brda sa kojih se pruža pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje, rekla je za eKapiju studentica Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Teodora Bratić autorica idejne studije prostornih potencijala opštine Jezero.

- Hotel i drugi kompleksi okruženi zelenilom i pogledom na rijeku samo su jedni od mogućih rješenja za razvoj ovog kraja. Zelenilo prirode i magičan pogled su dovoljni za odmor. Pliva i Veliki Đol su najveći potencijali za razvoj turizma Jezera, ali nažalost još nisu dovoljno iskorišćeni.

Kako nam kaže, priroda ovog kraja mogla bi da privuče turiste na duži boravak i odmor. Međutim, glavni nedostatak je neiskorištenost resursa. Aktiviranjem obale i uređenjem okolne prirode ova opština bi kreirala novi turističku ponudu.

Da li bi u Jezeru proveo dan, sedmicu ili život?

- Pliva je ovdje nedovoljno iskorišćena. Postoji toliko pristupa rijeci, a nijednog kupališta ili mola. Obala koja je nepristupačna odbija prolaznike i ne zadržava turiste, pa čak ni lokalno stanovništvo - kaže Bratić u opisu šta bi se moglo uraditi kako bi se turisti zadržavali bar jedan dan.

Što se tiče višednevnog boravka u Jezeru, kaže da bi tu ključnu ulogu mogla da odigraju i okolna brda koja pružaju predivan pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje, kao i izgradnja hotela u takvom ambijentu.

- Kada je u pitanju život u ovoj opštini, nerazvijena infrastruktura stvara zapuštene i mračne dijelove Jezera. Za život je dovoljno kreirati topliji prostor i bolju atmosferu. Da bi omogućili bolji život stanovnika potrebno je aktiviranje potencijala i uređenje okoline, tj. da se iskoriste mogućnosti koje ovaj prostor pruža - istakla je Bratić.

Aktiviranje Jezera i isticanje prirodnih ljepota

Bratić kaže da je idejna studija u dijelu kako aktivirati Jezero podijeljena u S, M, L i XL obuhvat. U S obuhvatu, dodaje naša sagovornica, predviđeno je postavljanje molova na obali rijeke koji mogu koristiti i stanovnici i turisti.

- Što se tiče M obuhvata, predviđeno je da se dodaju javni, ugostiteljski sadržaji uz molove na obali, čime stvaramo aktivne zone kupališta i odmarališta. L obuhvatom predviđeno je spajanje kupališta i karakterističnih mjesta saobraćajnicama i mostovima. Ovakvom organizacijom se stvara aktivirana zona uz rijeku, koja se svakodnevno koristi.

Idejno rješenje za bungaloveIdejno rješenje za bungalove
Bratić dodaje da je aktiviranje čitavog Jezera, odnosno spajanje aktiviranih zona uz rijeku i obala jezera predviđeno XL obuhvatom. Ovakvim principom spajanja, oživljava se cjelokupno Jezero.

Ribolov i plovidba takođe su potencijali Jezera, dodaje se u idejnoj studiji. Ovim rješenjem je predviđeno da se ovi potencijali aktiviraju proširivanjem postojećeg mola, izgradnjom novih molova i mosta, zatim uređenjem obale, kao i dodavanjem prostora za vezove.


- U opštini ima i potencijala za uvođenje zabavnih sadržaja, a to bi se postiglo postavljanjem mobilijara za sjedenje i ležanje, stubova za vezivanje ležaljki i mreža iznad vode, kao i iskorištavanje postojećeg mola za pristup sadržaju iznad vode - kaže nam Bratić.

Takođe, uz jezero su predviđeni i ugostiteljski sadržaji, brvnare i drugi objekti za prenoćište, kao i prostori za parkiranje.

- Kako bi se uredilo kupalište, predviđeno je adekvatno uređenje obala radi lakšeg pristupa, dodavanje novih molova, izgradnja ostrva u sredini jezera, kao i spajanje jezera i rijeke.

Aktiviranje jezera Đol tokom čitave godine


Idejnim urbanističko-arhitektonskim rješenjem jezera Veliki Đol se željelo naglasiti uređenje kupališta i jezera, kao i oživljavanje obale gradnjom ugostiteljskih i hotelskih kompleksa.

- U ovom dijelu su predviđeni bungalovi sa pogledom na jezero. Dimenzije bungalova su 4x6 m. Gradili bi se od prirodnih materijala, od kojih je najdominantnije drvo u kombinaciji sa staklom i betonom - ističe Bratić.

Smatra da se minimalnim investicijama na području jezera Veliki Đol može aktivirati turizam u Jezeru tokom čitave godine.

- Povećanje posjećenosti jezera Veliki Đol, doprinjelo bi razvoju i drugih potencijala u samom Jezeru, jer aktiviranjem najvećeg potencijala unapređujemo i druge. Inače, interni studentski konkurs za izradu studije prostornih potencijala Jezera i izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja odabranih ambijentalnih cjelina realizovan je kroz saradnju Opštine Jezero i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.