Izvor: eKapija | Srijeda, 13.03.2019.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako privući turiste u Jezero - Studija potencijala opštine predviđa uređenje obala Plive i jezera Veliki Đol i izgradnju hotela i bungalova

Ilustracija (Foto: WHANJEED/shutterstock.com)
Uređenje obala rijeke Plive i jezera Veliki Đol, te izgradnja novih ugostiteljskih sadržaja i bungalova mogli bi da privuku još turista u Jezero. Potencijali koji bi zadržali turiste u ovoj maloj opštini su mogućnosti za ribolov i plovidbu, kao i okolna brda sa kojih se pruža pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje, rekla je za eKapiju studentica Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci Teodora Bratić autorica idejne studije prostornih potencijala opštine Jezero.

- Hotel i drugi kompleksi okruženi zelenilom i pogledom na rijeku samo su jedni od mogućih rješenja za razvoj ovog kraja. Zelenilo prirode i magičan pogled su dovoljni za odmor. Pliva i Veliki Đol su najveći potencijali za razvoj turizma Jezera, ali nažalost još nisu dovoljno iskorišćeni.

Kako nam kaže, priroda ovog kraja mogla bi da privuče turiste na duži boravak i odmor. Međutim, glavni nedostatak je neiskorištenost resursa. Aktiviranjem obale i uređenjem okolne prirode ova opština bi kreirala novi turističku ponudu.

Da li bi u Jezeru proveo dan, sedmicu ili život?

- Pliva je ovdje nedovoljno iskorišćena. Postoji toliko pristupa rijeci, a nijednog kupališta ili mola. Obala koja je nepristupačna odbija prolaznike i ne zadržava turiste, pa čak ni lokalno stanovništvo - kaže Bratić u opisu šta bi se moglo uraditi kako bi se turisti zadržavali bar jedan dan.

Što se tiče višednevnog boravka u Jezeru, kaže da bi tu ključnu ulogu mogla da odigraju i okolna brda koja pružaju predivan pogled na Jezero i prirodu koja ga okružuje, kao i izgradnja hotela u takvom ambijentu.

- Kada je u pitanju život u ovoj opštini, nerazvijena infrastruktura stvara zapuštene i mračne dijelove Jezera. Za život je dovoljno kreirati topliji prostor i bolju atmosferu. Da bi omogućili bolji život stanovnika potrebno je aktiviranje potencijala i uređenje okoline, tj. da se iskoriste mogućnosti koje ovaj prostor pruža - istakla je Bratić.

Aktiviranje Jezera i isticanje prirodnih ljepota

Bratić kaže da je idejna studija u dijelu kako aktivirati Jezero podijeljena u S, M, L i XL obuhvat. U S obuhvatu, dodaje naša sagovornica, predviđeno je postavljanje molova na obali rijeke koji mogu koristiti i stanovnici i turisti.

- Što se tiče M obuhvata, predviđeno je da se dodaju javni, ugostiteljski sadržaji uz molove na obali, čime stvaramo aktivne zone kupališta i odmarališta. L obuhvatom predviđeno je spajanje kupališta i karakterističnih mjesta saobraćajnicama i mostovima. Ovakvom organizacijom se stvara aktivirana zona uz rijeku, koja se svakodnevno koristi.

Idejno rješenje za bungalove
Bratić dodaje da je aktiviranje čitavog Jezera, odnosno spajanje aktiviranih zona uz rijeku i obala jezera predviđeno XL obuhvatom. Ovakvim principom spajanja, oživljava se cjelokupno Jezero.

Ribolov i plovidba takođe su potencijali Jezera, dodaje se u idejnoj studiji. Ovim rješenjem je predviđeno da se ovi potencijali aktiviraju proširivanjem postojećeg mola, izgradnjom novih molova i mosta, zatim uređenjem obale, kao i dodavanjem prostora za vezove.

- U opštini ima i potencijala za uvođenje zabavnih sadržaja, a to bi se postiglo postavljanjem mobilijara za sjedenje i ležanje, stubova za vezivanje ležaljki i mreža iznad vode, kao i iskorištavanje postojećeg mola za pristup sadržaju iznad vode - kaže nam Bratić.

Takođe, uz jezero su predviđeni i ugostiteljski sadržaji, brvnare i drugi objekti za prenoćište, kao i prostori za parkiranje.

- Kako bi se uredilo kupalište, predviđeno je adekvatno uređenje obala radi lakšeg pristupa, dodavanje novih molova, izgradnja ostrva u sredini jezera, kao i spajanje jezera i rijeke.

Aktiviranje jezera Đol tokom čitave godine


Idejnim urbanističko-arhitektonskim rješenjem jezera Veliki Đol se željelo naglasiti uređenje kupališta i jezera, kao i oživljavanje obale gradnjom ugostiteljskih i hotelskih kompleksa.

- U ovom dijelu su predviđeni bungalovi sa pogledom na jezero. Dimenzije bungalova su 4x6 m. Gradili bi se od prirodnih materijala, od kojih je najdominantnije drvo u kombinaciji sa staklom i betonom - ističe Bratić.

Smatra da se minimalnim investicijama na području jezera Veliki Đol može aktivirati turizam u Jezeru tokom čitave godine.

- Povećanje posjećenosti jezera Veliki Đol, doprinjelo bi razvoju i drugih potencijala u samom Jezeru, jer aktiviranjem najvećeg potencijala unapređujemo i druge. Inače, interni studentski konkurs za izradu studije prostornih potencijala Jezera i izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja odabranih ambijentalnih cjelina realizovan je kroz saradnju Opštine Jezero i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.