NavMenu

Banovići dobijaju Poslovnu zonu Sadnice na skoro 25.000 m2 - Pripremljeni dokumenti sa podsticajnim mjerama za buduće investitore

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.03.2019. 14:08
Komentari
Podeli
(Foto: banovici.gov.ba)
Nakon što je usvojen Regulacioni plan Poslovna zona Sadnice u Banovićima i formirana radna grupa koja vrši normativno-pravne poslove vezane za istu, završena je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju komunalne infratsrukture u području poslovne zone, te pripremljeni dokumenti sa podsticajnim programima za buduće investitore, saopšteno je na sajtu Općine Banović.

Površina buduće poslovne zone od 24.759 m2 na području Banovići Sela predstavlja pogodno tlo za razvoj malih i srednjih preduzeća i dugoročno rješenje za sve poduzetnike i potencijalne investitore.

– Općina Banovići je opredjeljena da izgradnjom poslovne zone doprinese raznolikosti privrednih aktivnosti u Banovićima, te da zaštitni znak banovićke privrede ne bude isključivo Rudnik i buduća termolektrana – kazao je načelnik Midhat Husić i dodao da će se programima podsticaja dati značaja impuls za razvoj privrede i obezbjediti preduvjete za veći ekonomski rast i zapošljavanje.

Ulaganja u infrastrukturu prioritet u 2019.

Poslovna zona Sadnice je mjesto koje će dugoročno riješiti potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom i omogućiti im zajedničko korištenje infrastrukture kao i uspješno međusobno povezivanje. Tehnička dokumentacija za izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture je spremna i dio poslova za njihovu izgradnju ugovoren. Ulaganjem u infrastrukturu poboljšat će se pristup poslovnoj zoni i poslovnim objektima, kao i kvalitet i atraktivnost buduće poslovne zone.

U poslovnoj zoni definisano je 46 parcela prosječne veličine od cca 2.200 m2, a parcelama koje svojom površinom i oblikom ne budu zadovoljavale realne potrebe investitora omogućiće se pridruživanje parcela.

Značajni poticaji u budućoj poslovnoj zoni


Poslovna zona je značajan instrument podsticaja i razvoja poduzetništva i opće privredno dobro koje će stovriti bolje uslove za razvoj lokalnog područja i privlačenje investicija. U tom smjeru Općina Banovići djeluje strateški i intenzivno radi na pripremi programa poticaja u poslovnoj zoni.

Prijedlog o vraćanju dijela naknada koje su predviđene općinskim administrativnim taksama po osnovu uređenja i rente, ali tek nakon što investitor obezbijedi upotrebnu dozvolu, usvojilo je Općinsko vijeće na 24. redovnoj sjednici održanoj krajem februara, a kada je u pitanju ova oblast organ uprave priprema program podsticaja u oblasti poduzetništva koji će se odnositi na sve poduzetnike sa područja opštine Banovići, a samim tim i buduće investitore u poslovnoj zoni.

Ovakve i slične podsticajne mjere će stvoriti bolje uslove u oblasti poduzetništva i biće u fokusu rada lokalne uprave u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.