NavMenu

Uprkos smanjenju tražnje, cijene nekretnina u RS ostale iste: Ništa od pojeftinjenja

Izvor: Fokus Srijeda, 17.06.2009. 10:25
Komentari
Podeli

Iako je potražnja blago opala, cijene stanova u Republici Srpskoj posljednjih nekoliko mjeseci ostale su iste. Manojlo Popović, direktor Agencije za promet nekrenina "Senzor" Banja Luka, kaže da se kupuju pretežno manji stanovi, do 40 kvadrata, a cijene su između 1.700 i 2.500 KM po kvadratnom metru.

"Cijene se posljednjih mjeseci nisu mijenjale i mislim da neće više ni padati. Kupci koji se nama javljaju obično dolaze iz istočnog dijela RS, te inostranstva, ili su to lica koja su prodala svoja imanja pa sad kupuju stanove. Među kupcima prevladavaju i mladi bračni parovi, koji su u proteklom periodu čekali pojeftinjenja", rekao je Popović.

Vlasnica bijeljanske agencije "Krov", Gordana Draganić, kaže da je potražnja za stanovima u ovom gradu i dalje u padu, pošto je, kako kaže, stanogradnja i dalje u krizi.

"Cijena kvadratnog metra stambenog prostora kreće se od 1.100 do 1.600 KM, i tako je već nekoliko mjeseci. Teško je procjenjivati šta će se dešavati u narednom periodu, ali ljeti obično bude više posla", navodi Draganićeva.

Ni građevinci nisu previše optimistični, koji se takođe nalaze u nezavidnoj situaciji.

Vlasnik građevinskog preduzeća SG "Inženjering", Strahilo Subašić, kaže da se kriza i te kako osjeti u ovoj branši.

"Cijene građevinskog materijala su manje-više ostale iste, ali se znatno manje gradi, jer se stanovi ne prodaju. Ipak, smatram da će vrlo brzo doći vrijeme kada će potražnja biti veća nego ponuda, zato vrijedi investirati", tvrdi Subašić.

Stanove u Trebinju više niko ne kupuje, ali zato je potražnja za građevinskim parcelama u porastu, tvrde u agenciji "Tviko".

"U posljednja tri mjeseca prodali smo samo jedan stan. Zbog slabe potražnje, cijene su dosta smanjene, pa u novoizgrađenim zgradama kvadrat stana košta 1.100 KM. Trenutno, interesovanje vlada za građevinskim parcelama, jer je znatno jeftinije graditi kuće", ističe Vaso Milić, vlasnik agencije "Tviko".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.