Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.01.2019.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen Regulacioni plan dijela centralnog područja Banjaluke - Predviđena podzemna garaža, trgovi, zelene površine

(Foto: evronphoto/shutterstock.com)
Regulacioni plan dijela centralnog područja grada Banjaluke usvojen je 28. decembra, a odnosi se na prostor između ulica: Aleje Svetog Save, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčke, Nikole Tesle, Kninske, Bulevara cara Dušana, Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, rijeke Crkvena, te ulica Gorana Radulovića Bimbe i Vase Pelagića. Riječ je o planu za površinu od skoro 50 hektara.

– Ovim planom, predviđena je gradnja solitera na tri lokacija sa maksimalno 12 spratova. Takođe, plan nudi i druga raznovrsna rješenja koja bi trebalo da obogate gradski život u različitim sferama. Tako bi ispred Dječijeg pozorišta RS trebalo da nikne manji trg, a nešto nalik nekadašnjoj "Bašti sljezove boje" planiramo u Ulici kralja Alfonsa – rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević.

Stanarević izdvaja i prostor gdje je nekada planirana gradnja tržnog centra, a gdje se sada grade podzemne garaže.

– Po završetku izgradnje garaže, na tom prostoru je predviđen trg sa centralnim spomen obilježjem, koji će se dalje pružati prema spomeniku banu Milosavljeviću i Hramu Hrista Spasitelja, sa ciljem formrianja jedinstvenog javnog prostora, sve do Muzeja savremene umjetnosti RS. Veoma značajnim smatramo i plan za uređenje prostora u Ulici Sime Šolaje, gdje će se na ploči atomskog skloništa izgraditi tzv. zeleni krov, kao jedinstvena zelena oaza u centru grada sa dječijim igralištem – obrazlaže Stanarević.

Regulacioni plan dijela centra grada predviđa i različita saobraćajna rješenja kako bi u centru grada bilo što manje saobraćajne gužve, saopšteno je iz gradske uprave.

– Planom je predviđena gradnja četiri kružna toka i to kod Narodnog pozorišta RS, zatim kod stare zgrade Vlade RS (dom armije) te na Bulevaru, a ramišlja se i o jednom kružnom toku u produžetku Bulevara cara Dušana koji bi obezbijedio bolji protok saobraćaja prema Laušu – zaključio je Stanarević.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, izjavio je ranije da novi regulacioni plan centralnog gradskog područja predviđa više zelenih površina.

- Zelene površine nisu redukovane, naprotiv proširene su planski. Na potezu od spomenika banu Milosavljeviću prema podzemnim garažama planirana je jedna velika aleja koja treba da bude ozelenjena i to je dodatak zelenim površinama. Dakle, ostaju postojeće zelene površine koje su postojale i sada su samo povećane – naglasio je Rašković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.