Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.01.2019.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sport, rekreacija i turizam u službi prirode - Opština Tešanj ulaže u formiranje Eko oaze jezero Rastoke

(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Opština Tešanj nedavno je raspisala tender za izradu idejnog rješenja Eko oaze jezero Rastoke, kako bi taj prostor uredila u svrhu promocije sporta, rekreacije i turizma. U 2018. godini su urađene proceduralne pripreme, određen vođa projekta, formirana Komisija za izradu projektnog prijedloga i pokrenuto rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Kako je rečeno eKapiji iz Opštine Tešanj, ukupna površina zemljišta na lokaciji Rastoke je cca 60.000 m2. Locirano je 200 m od urbanističkog centra Jelaha.

- Veći dio površine je neuređen i zapušten, jer se radi u najvećem dijelu o nekadašnjem koritu rijeke Usore. Prije regulacije riječnog toka izgradnjom kamene obaloutvrde zemljište je redovno plavljeno. Trenutno, dio zemljišta se koristi za organizovanje tržnice i tradicionalno obilježavanje prvomajskih praznika, a ta namjena je planirana da se zadrži u budućem izvedenom stanju Eko oaze jezero Rastoke – rekli su iz Opštine Tešanj.

Centralni sadržaj Eko oaze je jezero površine cca 15.000 m2. Oko jezera su predviđene pješačke i biciklističke staze. Duž pješačkih staza planiranu su drvoredi, klupe za odmor, i poseban dio za dječije igrlište, u skladu sa Regulacionim planom Centar Jelah.

- Predviđena je i nadogradnja pješačkog mosta preko rijeke Usore, za šta bi se iskoristili armirano-betonski stubovi od privremenog mosta preko rijeke i povezivanje pješačkom stazom sa jezerom Jelen, oko 2 km u jednom pravcu.

Uz jezero bi se gradio i ribarski dom. Predviđeno je da se jezero uredi kao ribolovna staza i poribljavanjem postane atraktivna destinacija za posjetu sportskih ribolovaca i organizovanje takmičenja regionalnog i međunarodnog značaja.

Sportsko-ribolovno društvo Jelah - Tešanj, koje bi bilo partner u toj investiciji, već je postiglo zavidne međunarodne rezultate na Svjetskim klupskim prvenstvima u lovu ribe udicom na plovak.

- Plan je iskoristiti kompletan prostor kao potencijal za razvoj turizma. U tom smislu postoji ideja organizovanja edukacija za školske ekskurzije, mladi do 15 godina, na temu zaštite i unapređenja životne sredine konkretnim primjerom izgradnje Eko oaze.

U 2019. godini je planirana izrada glavnog projekta i na osnovu njega pribavljanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole. U novembru 2019. godine u Opštini očekuju da će projekat biti spreman za realizaciju, a do kraja 2019. i prve radove na iskopu jezera.

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.