NavMenu

I pored pada cijena nekretnina: Banke usporile gradnju i prodaju

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 07.05.2009. 11:49
Komentari
Podeli

Kako "Avaz" saznaje u građevinskim kompanijama, zvaničnim institucijama i agencijama za nekretnine, u mnogim bh. gradovima obustavljena je gradnja stanova, a potražnja za već izgrađenim drastično je pala. Prema riječima Čedomira Lukića, ministra za stambena pitanja Kantona Sarajevo, "pritisak za stanogradnjom je manji", a najveći problem je prodaja.

"Uvjeti koje banke daju prouzrokovali su zastoj. Vrijednost stanova jeste pala, ali ne tako značajno, pa u novogradnji i dalje kvadratni metar košta više od 2.000 KM", kaže Lukić.

Da je potražnja za stanovima pala, potvrđuje i Spaho Ljajić, direktor i vlasnik sarajevske agencije za prodaju nekretnina "Sigen X". Prema njemu, "sve je u rukama banaka, jer skoro nikako ne daju kredite a što se tiče gradnje, sve je manje kranova u gradu".

Potražnja za stanovima u Banjoj Luci pala je za više od 50 % u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je u više agencija za nekretnine. Iako obustave gradnje još nema, u građevinskim firmama kažu da je situacija prilično loša. Kvadrat stana u novoj gradnji košta između 2.000 i 2.400 KM.

Strah od recesije usporio je kupovinu, ali i gradnju i u Zenici. Rijetki investitori se odlučuju na gradnju, poput "Hass komerca" koji u centru, na atraktivnoj lokaciji u naselju Mokušnice, gradi 58 gotovih luksuznih stanova. Do sada je prodano 40 % stambenog prostora. U Zenici su u izgradnji još tri-četiri objekta započeta prošle godine, ali novih planova gradnje nema.

"Ekonomska kriza imala je značajnog utjecaja na stanogradnju u Tuzli", kaže Salih Šabović, vlasnik jedne od najvećih građevinskih kompanija u tuzlanskoj regiji "Giprom", dodajući da je interesovanje kupaca za oko 20 % manje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kako navode vlasnici mostarskih agencija, interesovanje za nekretnine smanjeno je za 50, dok je kupovna moć pala za čak 70 %. Kamel Ratkušić iz Agencije "Agent" kaže da banke ne prate klijente, nego su "iskoristile ovu situaciju da novac zarade na kamatama, čijim se povećanjem teže dolazi do kredita".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.